Speltsalade met geroosterde zoete aardappel

Een smaakvol en gezond recept voor elke dag van de week! Deze stevige vegetarische salade zit boordevol geroosterde zoete aardappelen, rode ui, knapperige radijsjes, speltkorrels en fetakaas in een lekkere vinaigrette. Serveer de speltsalade met geroosterde zoete aardappel warm, lauwwarm of koud, afhankelijk van het seizoen.

 

Deze heerlijke graan met zoete aardappelsalade is een grote hit hier. Het is stevig genoeg om te dienen als vegetarisch hoofdgerecht voor lunch of diner. Je kunt het ook serveren als bijgerecht in combinatie met een stukje vlees, kip of andere eiwitten.
Deze salade heeft een mooie balans van smaken en texturen. Samen met de nootachtige granen krijg je met de geroosterde zoete aardappelen en pittige fetakaas een heerlijke combinatie.

 

Speltkorrels

 

Speltkorrels zitten boordevol voedingsstoffen, ik ben er dol op. Spelt is super populair, dat komt omdat het goed te verdragen is door mensen met een tarwe-intolerantie. Het is licht verteerbaar en gezond vanwege de vele vezels, voedingsstoffen, eiwitten, zink en vitamine B die erin zitten. Het is een essentieel ingrediënt om bij de hand te houden voor die dagen dat je gezonde maaltijden wilt bereiden.
Je kunt de speltkorrels eventueel vervangen door roggekorrels, gerst, freekeh, farro of bulgur.
In mijn blog granen en op graan lijkende producten lees je hier alles over.

 

Speltkorrels koken

 

Als je spelt net ontdekt, zijn hier een paar dingen die je moet weten:
Het is een soort oergraan met een zachte textuur, maar wel met een bite.
Kook de korrels in ongeveer 20 minuten in kokend water.
Om spelt te koken, breng je een grote pan water aan de kook. Voeg een flinke snuf zout en de spelt toe. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de korrels mollig en zacht zijn, meestal ongeveer 20 minuten.

 

Probeer ook eens deze heerlijke:

Spelt met gebakken bloemkool
Speltrisotto met venkel en gerookte zalm
Spelt met asperges en avocado
Speltsalade met groenten uit de polder

 

Zoete aardappel

 

Dit is ook een gezonde salade vanwege de zoete aardappel. Deze zit namelijk vol met goede voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen.
Anders dan zijn naam, behoort de zoete aardappel helemaal niet tot de aardappelsoorten. Het is een knolgewas ook wel bataat genoemd. En daardoor is het een groente en geen aardappel. De zoete aardappel is super veelzijdig, je kunt het verwerken in heel veel verschillende gerechten, ik geef je hierbij een paar voorbeelden:

 

Gepofte zoete aardappel
Zoete aardappelsoep met miso
Stoofpot met rode linzen en zoete aardappel
Curry met kikkererwten en zoete aardappel
Gnocchi gemaakt van zoete aardappel
Frieten van zoete aardappel
Pittige hutspot met zoete aardappel
Zoete aardappelcake
Smoothie van zoete aardappel

 

 

Recept Speltsalade met geroosterde zoete aardappel:

Speltsalade met geroosterde zoete aardappel. ! Deze stevige vegetarische salade zit boordevol zoete aardappelen, rode ui, radijsjes en speltkorrels.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Salades, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 700 gr zoete aardappel
  • 2 rode uien
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 250 speltkorrels
  • 10 radijsjes, in dunne plakjes
  • 5 gr dille
  • 2 el zaden of noten
  • 50 gr feta
  • 3 el olijfolie
  • ½ citroen
  • ½ tl gerookte paprika

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210°C en bekleed een ovenplaat met bakpapier.
  • Dressing: meng alles door elkaar in een grote kom.
  • Schil de aardappelen en snijd deze in stukken van 2 cm. Snijd de uien in parten. Verdeel dit over de ovenplaat en giet er wat olijfolie over. Bestrooi met peper, zout en paprikapoeder.
  • Schuif de ovenplaat in de hete oven en rooster dit ongeveer 20-30 minuten tot het goudbruin en gaar is. Hussel halverwege de baktijd alles door elkaar.
  • Haal de groenten uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Kook ondertussen de speltkorrels volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet dan af en laat uitlekken. Doe de spelt in de grote kom van de dressing en meng dit door elkaar.
  • Meng nu de zoete aardappel, rode ui, radijsjes, dille, zadenmix of nootjes en verkruimelde feta erdoor.
  • Serveer het op een mooie schaal of groot bord.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating