Ben je net terug van vakantie in Griekenland en mis je de zwoele avonden en het lekkere eten al? Duik dan in de keuken en maak zelf deze heerlijke souvlaki (Griekse vleesspies). Marineer het vlees alvast en steek vanavond de barbecue aan, dan kan je deze avond genieten van de Griekse keuken bij jou thuis met deze zelfgemaakt souvlaki.

 

Souvlaki

 

Wie weleens in Griekenland is geweest óf in een Grieks restaurant heeft gegeten kent het vast wel. Souvlaki is het Griekse woord voor spies(je). Vlees aan een spies, vaak geserveerd met pitabrood en tzaziki. Souvlaki wordt meestal gemaakt van varkens- of lamsvlees, maar ook wel van kip. Gegrild vlees gemarineerd in olijfolie, citroensap, knoflook en heerlijke kruiden, je krijgt er spontaan trek in. Laat het vlees een paar uurtjes marineren in de koelkast en rooster het dan op de barbecue of in een grillpan.

 

Souvlaki wordt in Griekenland zelden thuis gegeten, maar vooral buiten de deur. Het is één van de oudste fastfood gerechten uit dit land. Het gerecht is zó populair dat er zelfs speciale eettenten (souvladzidiko) zijn waar je dit kunt eten.

 

Vlees voor souvlaki

 

In Griekenland wordt veel varkensvlees gebruikt ervoor. Maar kip of lamsvlees kan je ook gebruiken. Ik heb nu varkenshaas gebruikt, dit is lekker zacht vlees wat snel klaar is. Ik heb het vlees niet te lang gegrild en een beetje rosé van binnen gehouden. Als je het te lang grilt, wordt het vlees namelijk droog.
Kippendijfilet, lamshaasjes of lamsfilet is ook erg lekker om te gebruiken.
Laat het vlees lekker lang marineren, het liefst een hele nacht in de koelkast.

 

Bereiden: Het lekkerst is om de spiesjes te bereiden boven een houtskoolgrill. Maar een grillpan of de grill van de oven werkt ook prima.

 

Erbij:

 

Natuurlijk eet je bij een souvlaki een lekkere zelfgemaakte Griekse tzatziki.
Je kunt er ook nog pitabroodjes of een Griekse salade bij serveren.

 

 

Recept Souvlaki (Griekse vleesspies):

Souvlaki. Een souvlaki is een Griekse vleesspies. Ik heb hem gemaakt met varkenshaas, dit is lekker mals vlees. Heerlijk met zelfgemaakte tzaziki.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 6 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 800 gr varkenshaas
  • 1 citroen, sap en rasp ervan
  • 3 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • 2 el gedroogde oregano
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl gerookte paprikapoeder

Instructions
 

  • Leg de satéstokjes in een bak met water.
  • Snijd de varkenshaas in blokjes van ongeveer 2 cm.
  • De marinade: meng alle ingrediënten van de marinade in een grote schaal en marineer hierin de vleesblokjes voor minimaal 1 uur.
  • Rijg de blokjes vlees aan de satéstokjes.
  • Zet een grillpan (zonder olie!) op hoog vuur en bak de spiesjes rondom gaar en goudbruin. Zorg dat je ze niet te kort, maar ook niet te lang bakt anders wordt het vlees droog.
  • Serveer 2 tot 3 stokjes per persoon.
  • Lekker met zelfgemaakte tzaziki.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating