De Griekse tzatziki maak je heel makkelijk en snel zelf. Ik vind het zoveel lekkerder dan de kant-en-klare varianten uit de supermarkt. Er bestaan talloze recepten voor Griekse tzatziki en dit is de mijne. Het zal misschien niet helemaal authentiek zijn, maar het is wel verdraaid lekker.

Tzatziki

Tzatziki is een yoghurt-komkommersaus die je vast wel eens hebt gegeten in Griekenland of bij een Grieks restaurant. De dip wordt gemaakt van dikke (Griekse) yoghurt, komkommer, veel knoflook, verse of gedroogde munt en/of dille, citroen en olijfolie. Deze dip is niet alleen populair in Griekenland, maar kent variaties in de hele Middellandse Zee en het Midden-Oosten. Er bestaat zelfs een Indiase variant, genaamd Raita.

Het belangrijkste voor een goede tzatziki is om de komkommer goed uit te laten lekken. Anders wordt de saus te waterig. De yoghurt moet lekker dik zijn; je kunt zelf hangop maken door yoghurt een paar uur te laten uitlekken in een schone theedoek in een zeef.

Rasp de komkommer grof en laat deze uitlekken in een zeef. Strooi wat zout over de komkommer om het vocht eruit te trekken. Dep de komkommer daarna goed droog of knijp het vocht eruit.

Tzatziki wordt vaak geserveerd bij gegrild vlees, souvlaki en gyros. Het past ook goed bij falafel, gegrilde groenten of als dip bij rauwkost, ciabatta of Turks brood. Je kunt ook pitabroodjes in punten snijden en deze met olijfolie in de oven of koekenpan bakken voor een knapperige bite.

Tips

  • Schil de komkommer niet, maar spoel hem goed af onder de koude kraan.
  • Gebruik dikke yoghurt, zoals Griekse of Turkse yoghurt, of maak zelf hangop.
  • Laat de tzatziki een paar uur in de koelkast staan voor extra smaak.
  • Voeg knoflook toe naar smaak.

Tzatziki recept: