Wat een heerlijke voorjaarssalade. Tijd voor asperges en wellicht voor zelfgemaakt vlierbloesemsiroop, want die staan ook al weer in bloei. Deze salade met asperges, avocado en vlierbloesemdressing is heerlijk als voorgerechtje voor vier personen tijdens een etentje of als lunch salade voor twee personen.
Asperges
De witte asperges worden ook wel het witte goud genoemd. En dat is het ook, het goud onder de groentes. Ik ben er gek op en als ze in het seizoen zijn, eet ik ze zoveel mogelijk en op zoveel mogelijke manieren. Je kunt daarom heel veel verschillende aspergerecepten vinden op de site, zoek ze maar eens op.
Het seizoen begint ongeveer half maart en duurt tot 24 juni.
Tegenwoordig kan je het hele jaar door asperges eten, maar vers van eigen land zijn ze toch echt het lekkerst.
Je hebt witte asperges die onder de grond groeien en groene asperges die boven de grond groeien. Ze zijn toch wel verschillend van smaak, de witte asperge heeft een delicate smaak en de groene een iets meer uitgesprokene smaak. De groene hoef je in principe niet te schillen en die zijn heerlijk om te grillen.
Vlierbloesem
De witte bloesem van de vlier staat rond mei tot juli in bloei. Ik weet nu waar ik ze vinden en plukken kan en doe dit dan ook elk jaar. Het is een cadeau van moeder natuur voor ons. Ik maak er elk jaar vlierbloesemsiroop van en dit gebruik ik dan weer in allerlei andere recepten zoals vlierbloesemijs, likeur of zoals in deze heerlijke dressing
De bloesem kan je het beste s morgens vroeg plukken op een droge dag. Zoek struiken op die in het bos staan, niet die langs een drukke weg staan en vol zitten met uitlaatgassen. Pluk niet meer dan je nodig hebt en pluk zeker niet alle bloesem uit een boom. De bloemetjes worden in het najaar namelijk weer vlierbessen en die zijn ook erg lekker en gezond.
Tip:
De zongedroogde tomaatjes* heb ik zelf gemaakt. Hier vind je het recept ervoor.
Recept Salade met asperges en vlierbloesemdressing:
Ingrediënten
- 100 gr witte aspergetips
- 1 avocado
- 1 zakje veldsla
- 100 gr zongedroogde tomaatjes*
- 4 zachtgekookte eieren
- 5 takken bieslook
- eetbare bloemen
- 4 el olijfolie
- 1 el vlierbloesemsiroop
- 1 el balsamico
- peper en zout
Instructies
- Breek de harde onderkanten van de asperges en blancheer ze 2 minuten in kokend water. Giet ze dan af en spoel ze af met koud water. Laat goed uitlekken.
- Maak ondertussen de dressing: doe de ingrediënten hiervoor in een jampotje, sluit deze af en schud goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd deze in dunne plakken.
- Verdeel een handjevol veldsla op de borden en leg de asperges en avocado hierop.
- Leg de zongedroogde tomaatjes erbij, snijd de eieren doormidden en leg ze op de salade.
- Bestrooi de salade met fijngehakte bieslook en eventueel eetbare bloemetjes.
- Giet als laatste de dressing erover.