Ik zag in Masterchef Australië iemand een chocoladetaart bakken die hij ‘kladdkaka’ noemde. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt en ik ben op zoek gegaan naar dit recept. Na veel speurwerk heb ik mijn eigen versie van deze Zweedse smeuïge chocoladetaart gemaakt. Een waarschuwing vooraf… deze taart is verslavend lekker!
Kladdkaka
Kladdkaka klinkt misschien als een grappige naam, maar geloof me, deze taart is onweerstaanbaar. Ben je een chocoladeliefhebber? Dan is dit jouw ultieme droomtaart!
Het beste nieuws is dat deze taart eenvoudig en snel te maken is. Smelt de boter met de chocolade, meng alle ingrediënten in één pan en voor je het weet, staat er een heerlijke lekkernij op tafel.
De taart is zowel warm als koud overheerlijk. Serveer het warm als dessert met vanille-ijs of koud met vers fruit en slagroom.
De truc bij kladdkaka is om de taart niet te lang te bakken. De bovenkant moet stevig zijn, terwijl de binnenkant lekker smeuïg en kleverig blijft. Het lijkt een beetje op brownies, die van binnen ook zacht moeten zijn.
Ingrediënten
Voor deze taart heb je slechts een paar basisingrediënten nodig: roomboter, pure chocolade, eieren, suiker en zelfrijzend bakmeel. Voor extra smaak kun je vanillesuiker toevoegen.
Het is absoluut geen taart voor de lijn – een echte caloriebom! Maar als je gaat zondigen, doe het dan goed met zoiets heerlijks als dit.
Baktijd en Structuur
- 20 minuten: Stevig genoeg om uit de vorm te halen, maar nog lekker zacht van binnen.
- 15 minuten: De taart lijkt meer op chocoladepudding. In dat geval kun je hem het beste in een ovenschaal bakken.
Elke oven is anders, dus houd je taart goed in de gaten tijdens het bakken.
Tips
- Nodig:
- Ronde springvorm (24 cm doorsnee)
- Bakpapier
- Mixer
- Spatel
Kladdkaka recept
Tijd om aan de slag te gaan en jezelf (en anderen) te verwennen met deze decadente, smeuïge kladdkaka!
Rakkie
november 9, 2020 @ 8:29 pm
Heel lekker taartje en erg makkelijk en snel te maken. Viel goed in de smaak. Met wat frambozen en granaatappel erbij geserveerd.
Hanneke de Jonge
november 11, 2020 @ 7:38 am
Dankjewel, leuk om te lezen
M. Enström
december 21, 2021 @ 5:29 pm
Ontzettend lekkere taart, maar komende uit een Zweedse familie moet ik toch wel zeggen dat de hoeveelheid ingrediënten toch wel erg afwijken van de in onze ogen 'echte kladdkaka'. Deze wordt veel te luchtig en er zit veel boter in, terwijl in de Zweedse variant suiker het hoofdingrediënt is voor die karamel achtige smaak. Wij blijven bij ons traditionele recept.
Hanneke de Jonge
december 22, 2021 @ 7:42 am
Dankjewel voor je bericht. Nu ben ik natuurlijk wel heel nieuwsgierig naar jouw recept hiervoor. Mvg, Hanneke