Deze varkenshaas met gegrilde groenten en mosterdsaus is een feestelijk gerecht. Serveer het tijdens een speciaal etentje of met de feestdagen. Ik heb een vijgen mosterdsaus bij de varkenshaas gemaakt en dit smaakte perfect bij het vlees en de gegrilde groenten.
Varkenshaas
De varkenshaas is het meest malse stukje vlees van een varken en daardoor ook het meest dure stukje vlees. Het is een lange malse spier die in de rug van het varken zit en bestaat uit een dikker gedeelte wat smal uitloopt. Voor dit recept heb je het mooie dikke stuk nodig, dit gaan we in medaillons (biefstukjes) snijden. Het voordeel van deze medaillons is dat het relatief snel klaar is.
Omwikkel het met een reep ontbijtspek en wikkel er een slagerstouwtje omheen. Als je dit niet kunt vinden, kan je ook een cocktailprikker gebruiken. Na het bakken verwijder je het touwtje of stokje van het vlees.
Als je een goed stukje varkenshaas hebt, kan je deze rosé bakken. Wil je zeker weten dat het vlees goed gebakken is, steek dan een vleesthermometer in de grootste medaillon. Als de kerntemperatuur tussen de 60 en 63˚C is.
Vijgen mosterd
De saus heb ik gemaakt met de biologische vijgen mosterd van Van Ton.
Een heerlijke mosterd met een zuurtje van de natuurazijn en een zoetje van de vijgen. Lekker bij een borrelplank, maar om lekker om er een dressing of saus van te maken. Je hoeft de mosterd alleen maar even op te warmen met zoveel water als jou goed lijkt, en je hebt een heerlijke vijgen mosterdsaus die het heel goed doet bij varkensvlees.
Deze biologische mosterd wordt gemaakt van alleen maar natuurlijk en biologische producten zoals vijgen (23%), mosterdzaad, natuurazijn, rietsuiker, zeezout, honing en kurkuma.
Geroosterde groenten
Ik heb er spruitjes, pompoen en rode ui bij geserveerd. Maar je kunt ook andere groenten roosteren in de oven, zoals pastinaken, (gekleurde) wortelen, zoete aardappelen, knolselderij, bietjes, aardperen, venkel, etc.
Ik zou deze hardere groentesoorten wel eerst van tevoren koken, anders duurt het heel lang voordat de groenten gaar zijn. Dit kan je eventueel een dag van tevoren al doen.
Zo kan je de varkensmedaillons ook alvast van tevoren snijden en in het spek rollen.
Bereid zoveel mogelijk van tevoren klaar, zodat je tijdens een etentje thuis niet te lang in de keuken staat.
Je kunt er verder nog een heerlijke aardappelpuree bij serveren.
Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.
Recept Varkenshaas met gegrilde groenten mosterdsaus:
Ingrediënten
- 2 dikke grote varkenshaasjes
- 12 plakken ontbijtspek
- peper
- 2 el olijfolie
- 1 klontje roomboter
- 400 gr spruitjes
- 1 kleine pompoen
- 2 rode uien
- olijfolie
- 1 tl rozemarijnzout*
- 1 potje appel chutney mosterd
- water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Maak de spruitjes schoon en kook ze ongeveer 5 minuten. Giet ze af en leg ze op een bakplaat. Snijd de pompoen en uien in dunne parten en leg ze bij de spruiten op de plaat.
- Giet er ongeveer 2 eetlepels olijfolie over en bestrooi met de rozemarijnzout. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de groenten in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege om.
- Haal het vlees uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Snijd het vlees in 2,5 centimeter dikke stukken en bestrooi het vlak voor het bakken met peper.
- Verhit de olie en boter in een koekenpan en bak hierin de varkensmedaillons aan beide kanten en rondom (op het spek) goudbruin. Bak het vlees in ongeveer 7-8 minuten gaar.
- Haal het vlees uit de pan en laat even rusten onder aluminiumfolie. Lepel de mosterd in de pan en voeg daar zoveel water toe tot er een saus ontstaat.
- Haal de groenten uit de oven. Verdeel de varkensmedaillons en de groente over de vier borden. Lepel de mosterdsaus erbij en serveer direct.