Je hebt aardappelpuree en je hebt een heerlijke, luchtige aardappelmousseline. De mousseline is perfect voor speciale etentjes thuis en heeft die verfijnde textuur zoals je die in een restaurant eet.
Wat is het verschil tussen puree en mousseline?
Een aardappelmousseline is een bijzonder smeuïge en luchtige aardappelpuree. Dit krijg je door veel roomboter of olijfolie, melk en room door de aardappelpuree te mengen en op te kloppen. Je kunt hiervoor een handmixer gebruiken, al zijn de meningen daarover verdeeld. Gebruik nooit een mixer bij vastkokende aardappelen, want dan wordt de puree taai en plakkerig zoals behangplaksel.
Roomboter geeft een romige smaak aan de mousseline, terwijl olijfolie juist voor een verfijndere smaak zorgt. Het is belangrijk om de melk en room eerst voor te verwarmen voordat je ze door de puree mengt.
Om de juiste textuur te krijgen, stampt je de aardappelen niet. Druk ze door een aardappelzeef, puntzeef of gebruik een pollepel om ze door een bolzeef te persen. Dit zorgt voor een fijnere en luchtigere structuur.
De juiste aardappel
De keuze van de aardappel is essentieel. Gebruik hiervoor kruimige aardappelen. In mijn blog ”aardappelsoorten” lees je welke aardappelen hier onder vallen.
Kruimige aardappelen vallen snel uit elkaar tijdens het koken. Daarom kook ik ze altijd met schil en al. Je kunt de aardappelen ook poffen in de oven. Als ze gaar zijn, laat ze dan even afkoelen zodat je de schil gemakkelijk kunt verwijderen door erover te wrijven.
Druk de aardappelen vervolgens door de zeef en meng er de warme melk, room en boter doorheen. Mousseline is dunner dan aardappelpuree en heeft een zachtere textuur. Voeg zoveel melk en room toe tot je de gewenste dikte bereikt hebt.
Breng de mousseline op smaak met peper en zout of nootmuskaat. Zelf gebruik ik liever geen nootmuskaat, dus voeg ik zelfgemaakt rozemarijnzout toe. Hoe je dit zout maakt, lees je hier.
Mousseline eten
Mousseline is perfect te combineren met verfijnde gerechten en past uitstekend bij zowel vlees, vis als vegetarische opties. Denk bijvoorbeeld aan:
- Malse runderbiefstuk met een rodewijnsaus.
- Gegrilde zalm of kabeljauw met een frisse kruidenolie.
- Een groentegerecht zoals geroosterde wortels of asperges.
De romige en luchtige structuur van de mousseline maakt het ideaal voor feestelijke diners, zoals tijdens de feestdagen of een etentje met vrienden en familie. Het ziet er prachtig uit op je bord en smaakt net zo bijzonder als het eruitziet.
Aardappelmousseline recept
Maak deze heerlijke mousseline zelf en verras je gasten met een restaurantwaardig gerecht!