Roergebakken kouseband met knoflook

Heerlijke Chinese stijl roergebakken kouseband met knoflook. Deze lange bonen zijn geblakerd en zoet en op smaak gebracht met sojasaus en knoflook voor een snel en makkelijk bijgerecht. Ik ben dol op deze Chinese stijl gebakken bonen! Perfect gewokt en barstensvol smaak. Een heerlijk bijgerecht voor je volgende Chinese maaltijd.

Kouseband

Heb je ooit kouseband gezien? Deze veelzijdige groenten, ook wel bekend als slangenbonen, zijn een hoofdbestanddeel in de Surinaamse (roti) en veel Aziatische keukens. Hoewel ze lijken op sperziebonen is kouseband een andere soort, die doorgaans ongeveer 30-40 centimeter lang worden. Ze hebben een dichtere textuur en ik vind hun smaak zoeter, pittiger en nootachtiger.

Kouseband is een oude groente, met wilde varianten van deze planten die nog steeds groeien in tropisch Afrika, waar ze waarschijnlijk zijn geïntroduceerd vanuit Zuidoost-Azië. Ze hebben een zeer uitgesproken bonensmaak. Deze lange bonen werken het beste kort gestoomd, roergebakken of gestoofd, maar blijven ook goed in stoofschotels. Als je wilt dat ze sappiger zijn, blancheer ze dan voor het roerbakken. Kouseband wordt meestal in stukken van 3-4 centimeter gesneden om te koken.

In de meeste recepten kunnen sperziebonen worden gebruikt in plaats van kouseband, hoewel ze iets minder zoet en smaakvol zijn. Zelfs wanneer ze worden geoogst, is kouseband nooit stijf of knapperig zoals sperziebonen. Ze worden het meest gewaardeerd om hun behoud van kleur en textuur wanneer ze worden gebruikt in stoofschotels en andere langzaam gekookte gerechten.
Deze lange bonen zijn een goede bron van eiwitten, vitamine A, thiamine, riboflavine, ijzer, fosfor en kalium, en een zeer goede bron van vitamine C, foliumzuur, magnesium en mangaan. Goed excuus om ze eens te proberen.

Een van mijn favoriete manieren om ze eerst te koken en daarna te bakken tot hun buitenste schil blaren vertoont en ze onweerstaanbaar zoet worden.
Door knoflook eraan toe te voegen, wordt hun smaak versterkt, waardoor een eenvoudig maar heerlijk gerecht ontstaat dat perfect is voor drukke doordeweekse dagen.
Bij het bereiden van dit gerecht houd ik de bonen graag lang, zodat ze over het bord slingeren voor een aantrekkelijke presentatie.
Ik heb de kouseband online besteld bij Groentebroer.nl

Roergebakken kouseband met knoflook

Tips:

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Roergebakken kouseband met knoflook:

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 9 minuten
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Bijgerechten
Keuken Chinees
Porties 3

Equipment

  • wok

Ingrediënten
  

  • 1 bosje kouseband
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 lente-ui
  • 2 el sojasaus
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 el pinda’s

Instructies
 

  • Spoel de kouseband schoon en dep het droog met keukenpapier*.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes en de lente-ui in dunne ringen.
  • Kook de kouseband ongeveer 5 minuten voordat je deze gaat roerbakken.
  • Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de dungesneden knoflook toe aan de hete olie.
  • Roerbak tot de knoflook goudbruin begint te worden en zijn aroma vrijgeeft. Pas op dat de knoflook niet verbrandt. Haal de knoflook uit de wok en zet apart.
  • Zet het vuur hoog en voeg de bonen toe aan de wok. Roerbak de bonen tot hun buitenste velletjes blaren en ze zacht maar toch licht knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Zorg ervoor dat je de bonen regelmatig roert om verbranding te voorkomen.
  • Zodra de bonen gaar zijn, voeg je sojasaus en de knoflook toe.
  • Meng alles door elkaar en doe dan de bonen in een serveerschaal en garneer met de lente-ui en pinda’s.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating