Tuinbonen zijn wat mij betreft één van de lekkerste zomergroenten – zéker als je ze zelf dopt. Er gaat niets boven de smaak en bite van vers bereide tuinbonen die nét gaar zijn. Niet tot moes gekookt, maar lekker knapperig en vol smaak. Zie je ze liggen op de markt of in de winkel? Neem ze mee en maak er een moment van. Zelf doppen is niet moeilijk, en laat vooral de kinderen meehelpen: het is gezellig én ze leren waarderen waar hun eten vandaan komt.
Wanneer koop je tuinbonen?
Zoals je misschien weet zijn juni en juli dé maanden voor verse Nederlandse tuinbonen. Voor twee personen heb je ongeveer een kilo in de dop nodig. Let bij het kopen goed op: glanzende, stevige peulen zijn vers. Check gerust even de binnenkant. Is het pluis in de peul nog mooi wit en zacht? Dan zit je goed. En onthoud: hoe kleiner de boontjes, hoe fijner de smaak.
Zo bereid je ze goed
Het meeste werk zit in het doppen. Druk met je duim op de bolle kant van de peul en wip de bonen eruit. Zodra je dat gedaan hebt, kook je ze het liefst direct. Dan behouden ze hun kleur en frisheid. Zelf heb ik ze deze keer geserveerd bij Italiaanse burgers, dus ik koos voor een smaakcombinatie met knoflook, rozemarijn en salie. Simpel, maar zó smaakvol. Even kort roerbakken na het koken met wat olijfolie en je hebt een bijgerecht om je vingers bij af te likken.
Welke kruiden bij tuinbonen?
Tuinbonen combineren verrassend goed met verschillende kruiden. Knoflook, rozemarijn en salie geven een mediterrane touch, terwijl je met munt of dille juist een frisse twist krijgt. Ook lekker: een beetje citroenzest, dragon of kervel voor een verfijnde smaak.
Gebruik bij voorkeur verse kruiden en voeg die pas op het einde toe, zodat ze hun aroma goed behouden. Voor een oosters tintje kun je experimenteren met komijnzaad of sumak, en wie van pit houdt, voegt een snufje chilivlokken toe.
Kortom, tuinbonen zijn echte smaakdragers en passen zich makkelijk aan. Probeer verschillende combinaties en ontdek jouw favoriet!
Geen tijd om te doppen?
Begrijpelijk. In dat geval zijn diepvries tuinbonen een prima alternatief. Die worden snel na het oogsten ingevroren en behouden daardoor hun smaak en structuur. Laat de variant uit pot liever staan, die mist de frisheid en heeft vaak een wat muffe bijsmaak.
Tip van de chef
Ben je net zo dol op tuinbonen als ik? Probeer dan ook eens deze risotto met garnalen en tuinboontjes. Echt een aanrader als je iets speciaals op tafel wilt zetten.
Tuinbonen recept:
Ingrediënten
- 250 gr gedopte tuinbonen
- 2 el olijfolie
- 2 knoflookteentjes, geraspt
- 5 salieblaadjes
- 1 takje rozemarijn
- peper en zout
Instructies
- Doe de gedopte tuinbonen (zonder zout) in een pan en kook ondertussen in een waterkoker het water.
- Giet zoveel kokend water bij de tuinbonen dat ze net onder staan en zet het vuur aan.
- Rits ondertussen de rozemarijn van het takje en hak dit samen met de salie fijn.
- Als het water kookt, zet het vuur dan iets lager en kook de bonen in ongeveer 5-10 minuten (afhankelijk van de grootte). Proef even tussendoor of ze al knapperig gaar zijn.
- Giet de tuinbonen dan af. Giet een scheut olijfolie in dezelfde pan en fruit hierin de geraspte knoflook. Voeg de tuinbonen toe en de gehakte kruiden.
- Roer alles even om zodat de smaken goed in de boontjes kunnen trekken. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
4 reacties
Heerlijk idee voor verse tuinbomen. Had laatst verse tuinbonen met een recept van de bioboer gekregen. Maak een homemade bechamelsaus. Doe daar de tuinbonen in. In ovenschaal met vers geraspte kaas eroverheen en dan in oven. Ook ontzettend lekker. Een mooi basisrecept waar je zelf vanalles aan kunt toevoegen of aanpassen Wel een calorieën bom, maar zo af en toe erg lekker. Ik vindt dit recept ook een goed idee. Tuinbonen zijn erg makkelijk te combineren met diverse smaakmakers. Thx voor het delen. Neem het zeker mee in mijn receptideeen voor tuinbonen.
Hoi Jose, dank je wel. Ja met bechamel en kaas zijn tuinbonen ook heel erg lekker. Maar zoals je al schrijft….een caloriebommetje. Leuk, ben benieuwd wat je hier van vindt. Groetjes, Hanneke
Waanzinnig lekker! Dank voor de tip
Super leuk om te vernemen, dankjewel Monique.
Groetjes, Hanneke