Dit is een van mijn populairste recepten aller tijden en een absolute lentesymfonie. Asperges met daslook-cashewpesto zijn snel en heerlijk als koolhydraatarm bijgerecht. En iedereen die van asperges en pesto houdt, zal dit recept geweldig vinden! Gebruik eventueel een zelfgemaakte basilicumpesto als je geen daslook kunt vinden.
Deze asperges met pesto is een perfecte combinatie die ik jaren geleden toevallig ontdekte op een dag dat ik verse asperges had en een heel veel daslook in mijn tuin had staan.
De pesto bleek fantastisch te zijn met de licht gegaarde asperges.
Asperges
Het is voorjaar en dat betekent dat het aspergeseizoen is aangebroken. Ik ben dol op het witte goud en probeer dan ook zoveel mogelijk aspergerecepten te maken. Asperges zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook gezond. Koop ze snel voordat het seizoen voorbij is (op 24 juni) en maak dit heerlijke recept.
Koken: Zet een pan met kokend, gezouten water op het vuur. Schil de asperges en breek de harde onderkant eraf.
Wanneer het water kookt, doe je de asperges erin en kook je ze ongeveer 5-7 minuten, afhankelijk van de dikte (controleer of ze gaar zijn door er een mes in te steken).
Giet de warme asperges af in een vergiet in de gootsteen.
Zodra de asperges goed uitgelekt zijn, dep je ze droog.
Voor heel veel meer recepten met asperges, klik je hier.
Wat is pesto?
Pesto is een Italiaanse specialiteit die zijn oorsprong vindt in Genua, Italië, waar het werd gebruikt als verse saus voor warme pasta. De traditionele Pesto Genovese wordt gemaakt met verse basilicumblaadjes, olijfolie, knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse of Pecorino kaas (of beide). Maar pesto heeft zich ontwikkeld tot een verse saus met eindeloze variaties. Mijn persoonlijke favoriet (en degene die ik elk jaar maak als ik een overvloed aan verse daslook heb) is deze pesto en die zou ik voor dit recept gebruiken.
Ik vond de asperges heerlijk met de daslookpesto die ik gebruikte, maar als je andere soorten pesto hebt, raad ik je zeker aan om het eens met asperges te mengen.
Tips:
- Ik gebruik graag een blender of keukenmachine om de pesto te maken voor het gemak, maar met een vijzel en stamper als je tijd hebt, komt de smaak het beste tot zijn recht.
- Als je daslook bloemetjes hebt, pluk ze dan, was ze en strooi ze over het bord voor een mooie garnering.
- Cashewnoten kan je vervangen door andere geroosterde noten of zaden die je lekker vindt zoals amandelen, hazelnoten, zonnebloempitten of pijnboompitten zijn allemaal prima.
- Serveer dit gerecht eventueel met burrata.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Asperges met daslook-cashewpesto:
Equipment
- keukenmachine of blender
Ingrediënten
- 500 gr asperges
Pesto
- 40 gr daslookblaadjes gewassen
- 40 ml olijfolie of een ander olie
- 30 gr gezouten cashewnoten + extra
- 20 gr Parmezaanse kaas
- peper en zout
Instructies
- Schil de asperges en breek of snijd de harde onderkanten eraf.
- Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en kook de asperges 4-6 minuten, afhankelijk van de dikte, en giet ze af.
- Meng de daslook, olijfolie, cashewnoten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine tot een glad mengsel.
- Breng de pesto op smaak met peper en zout.
- Lepel op elk bord wat daslookpesto.
- Leg de asperges erop en garneer met gehakte cashewnoten.