Kip met Dragon en Morieljes

Het is morieljes-paddenstoelenseizoen en deze mooie schimmels zijn maar een paar weken per jaar verkrijgbaar. Een klassiek recept voor kip bereid in en geserveerd met een saus. Een heerlijk onderdeel dat talloze variatiemogelijkheden biedt. Je kunt de morieljes vervangen door gewone champignons of andere paddenstoelen en – indien gewenst – groenten toevoegen.

Dit is een prachtig gerecht dat de smaken van de lente benadrukt. De saus wordt opgefleurd door het anijsachtige kruid van dragon en het gebruik van een Spaanse Sherry.
Dit gerecht kan ook zonder morieljes gegeten worden. Dan maak je de Franse klassieker Kip met dragon.

Morieljes

Morieljes ook wel morilles genoemd zijn echte voorjaarspaddenstoelen. Deze ongrijpbare en dure paddenstoelen worden alleen in het wild gevonden, waardoor ze een gewild product zijn onder chefs en paddenstoelenliefhebbers. Deze decadente paddenstoel heeft een sponsachtig en puntig hoedje en heeft een aardse, nootachtige smaak. Ze zijn vlezig van textuur.

Verse morieljes hebben een kort groeiseizoen, dus kijk in de late winter of vroege lente nog eens wat er beschikbaar is. Gedroogde morieljes zijn echter het hele jaar door verkrijgbaar.
Wanneer je verse morieljes koopt, let dan op paddenstoelen die mollig zijn en geen droge steeltjes hebben. Vermijd paddenstoelen die uitgedroogd, broos, gekneusd of zacht worden, want die rotten sneller. Hoe donkerder de kleur van de morieljes, hoe nootachtiger en aardser de smaak zal zijn.
Verse, ongewassen morieljes moeten in een papieren zak worden bewaard en zo snel mogelijk worden gebruikt. Je kunt ze ook maximaal een week in de koelkast bewaren, maar dit kan ze ook uitdrogen en de textuur veranderen.

Kip met Dragon en Morieljes

Om morieljes te bereiden, was je ze met koud water en droog je ze snel voordat ze het water opnemen. Houd er rekening mee dat morieljes niet rauw gegeten moeten worden, omdat ze maagkrampen kunnen veroorzaken!

Naast hun luxueuze smaak en textuur zitten morieljes boordevol allerlei vitaminen en mineralen. Ze bevatten over het algemeen aanzienlijke hoeveelheden ijzer, koper, mangaan, fosfor, zink, vitamine D, foliumzuur, en een behoorlijke dosis kalium, magnesium, calcium, selenium, thiamine, vitamine E en B6. Hoe verser de paddenstoelen, hoe beter de voedingswaarde. Ze bevatten bovendien veel antioxidanten, weinig calorieën en veel vezels en eiwitten.
Ik heb deze morieljes online besteld bij Groentebroer.nl.

Tips:

  • In plaats van Sherry kan je ook Madeira of witte wijn gebruik. Je zou het ook achterwege kunnen laten.
  • Je kunt de bospaddenstoelenbouillon vervangen door een kippenbouillon.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Kip met Dragon en Morieljes:

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Frans
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 100 gr morieljes
  • 2 kipfilets
  • peper en zout
  • 1 sjalot
  • boter
  • 50 ml droge Sherry
  • 100 ml bospaddenstoelenbouillon
  • 75 ml slagroom
  • 1 el verse dragonblaadjes

Instructies
 

  • Spoel de morieljes schoon en dep ze gelijk droog. Laat kleine morieljes heel, snijd grotere in de lengte doormidden. Bestrooi de kip met peper en zout. Snipper het sjalotje.
  • Smelt boter op middelhoog vuur in een grote koekenpan. Voeg de kip toe en bak tot hij aan beide kanten net gaar is, 1 tot 2 minuten per kant (niet bruin laten worden).
  • Leg de kip op een bord.
  • Verhoog het vuur naar medium-hoog. Voeg sjalot toe aan de pan en bak dit glazig, ongeveer 3 minuten.
  • Voeg Sherry toe en breng aan de kook, vaak roerend, ongeveer 2 minuten. Meng de bouillon erdoor en doe de kip en morieljes terug in de pan.
  • Verlaag het vuur naar medium, dek af en kook tot de kip mals en gaar is, ongeveer 10 minuten.
  • Haal de kip uit de pan, roer er room en gehakte dragon door. Serveer de kip op voorverwarmde borden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating