Ik heb mijn allereerste peterseliewortels geschild tot een romige gepureerde soep op basis van een van mijn favorieten aller tijden, namelijk de vichyssoise! Ik pureerde de peterseliewortel met ui, prei, appel en room! De resulterende romige en heerlijke peterseliewortel soep met gerookte zalm. De soep was zo heerlijk dat ik bij mijn volgende bezoek aan de groenteboer weer naar de peterseliewortel werd getrokken.
Peterseliewortel
De peterseliewortel en de pastinaak lijken op elkaar maar zijn twee heel verschillende groenten. De smaak is zeer verschillend, de peterseliewortel is kruidig en smaakt een beetje naar peterselie en de pastinaak is een wat zoetere wortel. Vroeger noemden we dit ‘vergeten groenten’, maar de pastinaak is tegenwoordig volop verkrijgbaar in het seizoen. De peterseliewortel vind je wel op de (biologische en boeren) markten. Je kunt van peterseliewortel een lekkere stamppot of puree van maken. Maar ik heb er nu een heerlijke
peterseliewortel soep van gemaakt.
Waarom oh waarom heb ik deze heerlijke groente niet eerder geprobeerd? Ik bedoel, ik hou wel van peterselie en gebruik het veel, maar het is niet mijn favoriete kruid aller tijden. Het is moeilijk om precies aan te geven waarom, maar om de een of andere reden klinkt peterseliewortel mij niet zo aantrekkelijk in de oren! Of niet. Tot nu toe! Peterseliewortel is erg lekker, net als de romige peterseliewortelsoep die ik ermee maakte!
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn peterseliewortel en peterselie nauw verwant aan elkaar. Er zijn blijkbaar drie soorten peterselie: de krulbladige variant (die ik retropeterselie noem), de platte peterselie en vervolgens de peterseliewortel.
De smaak is aards, aromatisch en fris en heerlijk rauw gegeten! Het heeft een subtiele zoetheid die lijkt op wortels. Zoals de meeste wortelgroenten is peterseliewortel uitstekend in langzaam gestoofde stoofschotels, soepen en ovenschotels, of gemengd in een bakplaat met in de oven geroosterde groenten! Ik kan me voorstellen dat het heerlijk is, ook gemengd met aardappelpuree, of als gratin, of als friet! (Ik krijg honger, hoor… tijd om uit te gaan, nog wat te kopen en te beginnen met experimenteren!)
Het seizoen begint in september en ze zijn hier de hele winter, tot maart verkrijgbaar.
Tips:
Door de gerookte zalm is het een feestelijk soepje geworden. Je kunt de zalm weglaten en/of eventueel vervangen door gerookte eendenborst plakjes (nog feestelijker).
Als je groentebouillon gebruikt heb je een vegetarische soep. Dan moet je de topping ook vegetarisch houden natuurlijk. Bak bijvoorbeeld plakjes appel in boter met een beetje honing en serveer dat op de soep, eventueel aangevuld met gehakte walnoten o.i.d.
Ik heb de soep ook nog gegarneerd met lavasolie. Hoe je die maakt, lees je hier*. Je kunt natuurlijk ook peterselie-olie maken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.