Ossobuco met gremolata

De Italiaanse klassieke stoofschotel Ossobuco wordt van kalfsschenkels gemaakt. Het is gestoofd kalfsvlees, waarvan het recept origineel uit Milaan komt. Daarom wordt het ook wel Ossobuco alla Milanese genoemd. Deze Ossobuco met gremolata is echt Italiaans comfortfood.

 

Ossobuco

 

Dit traditionele gerecht is een lekkere stoofpot, heerlijk voor op een koude dag. Maar ook zomers is het erg lekker. Het wordt dus gemaakt van kalfsschenkels, tomaten, uien, wortel en bleekselderij. Het bot in de schenkel geeft de saus een extra smaak.
Kalfsvlees is natuurlijk wel iets duurder dan rundvlees en het is niet overal te koop. Vraag je slager ernaar en vraag of hij de schenkels in dikke plakken van ongeveer 2-3 centimeter dik wil zagen. Serveer dan een kalfsschenkel per persoon.
Ik heb er een heerlijke polenta met saffraan bij geserveerd en natuurlijk de gremolata topping.

 

Polenta

 

Polenta is een lekkere en voedzame vervanger voor rijst, aardappelen of pasta. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van maïsgriesmeel. Het is dus een soort romige hartige pap gemaakt van griesmeel.

 

Klinkt misschien niet erg aantrekkelijk, maar toch is het erg lekker. Althans je moet het lekker maken. Kook de polenta in een lekkere bouillon en breng het op smaak met bijvoorbeeld saffraan en geraspte kaas. Het ziet eruit als aardappelpuree het is in no-time bereid.

 

Gremolata*

 

Het kruidenmengsel gremolata is een must bij de Ossobuco. Het geeft het gerecht een extra kick door de knoflook en wat frisheid door de citroenrasp.
Je hakt hiervoor en klein bosje bladpeterselie en een teentje knoflook fijn en raspt daar een halve citroen boven. Je mengt dit dan door elkaar en strooit het als laatste over de ossobuco op je bord.

 

Tips:

 

Dit vleesgerecht is ook lekker met spaghetti, risotto, aardappelpuree of knolselderijpuree.
Lees ook mijn blog over diverse soorten Kalfsvlees, zoals deze schenkels.

 

 

Recept Ossobuco met gremolata:

Ossobuco met gremolata. Ossobuco is kalfsschenkel gestoofd in een tomatensaus. Het is echte Italiaanse comfortfood wat je graag eet op een koude dag.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 4 kalfsschenkels
  • bloem
  • 1 klont roomboter
  • olijfolie
  • 2 wortels
  • 3 selderstengels
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 takjes verse tijm
  • Peper en zout
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 glas witte wijn
  • 1 plukje saffraan
  • 500 ml bouillon
  • 200 ml melk
  • 200 gr polenta
  • 1 klont roomboter
  • 40 gr geraspte oude kaas
  • 4 el gremolata*

Instructies
 

  • Schil de wortels en selderijstengels en snijd deze in kleine blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Rits de blaadjes tijm van de stengels.
  • Verwarm in een braadpan de tomatenblokjes met de bouillon. Bak in een grote bakpan de groenten met de tijm in een paar minuten. Schep dit dan in de braadpan met het vocht.
  • Snijd het vlies van elke schenkel in aan de randen. Dat verhindert dat het vlees opkrult tijdens het bakken. Kruid het vlees met peper en zout en bestrooi ze rondom met bloem. Schud de overtollige bloem van het vlees.
  • Verhit bakpan met een klont boter en een scheut olijfolie in. Bak de kalfsschenkels aan beide zijden goudbruin. Haal ze uit de pan en doe ze ook in de grote braadpan bij de rest van de ingrediënten.
  • Blus de bakpan af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen. Giet dit dan ook in de braadpan. Laat het geheel 1,5 tot 2 uur sudderen op een laag vuur tot het vlees gaar en mals is en uit elkaar valt.
  • Polenta: doe de saffraan in een kommetje en doe er 2 eetlepels kokend water bij.
  • Breng de bouillon en melk aan de kook. Zet het vuur laag en strooi de polenta erin voortdurend roerend zodat er geen klonten ontstaan.
  • Kook de polenta verder volgens aanwijzing van de verpakking, voeg als laatste de saffraan met water toe. Is de polenta te dik, voeg dan nog wat melk of bouillon toe om het dunner te maken.
  • Als de polenta klaar is meng er dan een klontje boter en de geraspte kaas door. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  • Schep de polenta op de borden en lepel de ossobuco met saus erbij. Garneer met de gremolata.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating