Ossobuco met gremolata. Ossobuco is kalfsschenkel gestoofd in een tomatensaus. Het is echte Italiaanse comfortfood wat je graag eet op een koude dag.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 2 uur uur
Totale tijd 2 uur uur 15 minuten min
- 4 kalfsschenkels
- bloem
- 1 klont roomboter
- olijfolie
- 2 wortels
- 3 selderstengels
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 6 takjes verse tijm
- Peper en zout
- 1 blikje tomatenblokjes
- 500 ml runderbouillon
- 1 glas witte wijn
Polenta
- 1 plukje saffraan
- 500 ml bouillon
- 200 ml melk
- 200 gr polenta
- 1 klont roomboter
- 40 gr geraspte oude kaas
Schil de wortels en selderijstengels en snijd deze in kleine blokjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Rits de blaadjes tijm van de stengels.
Verwarm in een braadpan de tomatenblokjes met de bouillon. Bak in een grote bakpan de groenten met de tijm in een paar minuten. Schep dit dan in de braadpan met het vocht.
Snijd het vlies van elke schenkel in aan de randen. Dat verhindert dat het vlees opkrult tijdens het bakken. Kruid het vlees met peper en zout en bestrooi ze rondom met bloem. Schud de overtollige bloem van het vlees.
Verhit bakpan met een klont boter en een scheut olijfolie in. Bak de kalfsschenkels aan beide zijden goudbruin. Haal ze uit de pan en doe ze ook in de grote braadpan bij de rest van de ingrediënten.
Blus de bakpan af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen. Giet dit dan ook in de braadpan. Laat het geheel 1,5 tot 2 uur sudderen op een laag vuur tot het vlees gaar en mals is en uit elkaar valt.
Polenta: doe de saffraan in een kommetje en doe er 2 eetlepels kokend water bij.
Breng de bouillon en melk aan de kook. Zet het vuur laag en strooi de polenta erin voortdurend roerend zodat er geen klonten ontstaan.
Kook de polenta verder volgens aanwijzing van de verpakking, voeg als laatste de saffraan met water toe. Is de polenta te dik, voeg dan nog wat melk of bouillon toe om het dunner te maken.
Als de polenta klaar is meng er dan een klontje boter en de geraspte kaas door. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
Schep de polenta op de borden en lepel de ossobuco met saus erbij. Garneer met de gremolata.