Ik heb voor jullie een lekkere pittige chutney gemaakt van mango’s. Deze mangochutney is fris, levendig en absoluut vol van smaak, je zult dol zijn op deze veelzijdige en heerlijk heerlijke smaakmaker! Als groot fan van Indiaas eten houd ik ervan om een breed scala aan chutneys te ontdekken en te creëren uit fruit, noten, groenten en een hele reeks kruiden. Dit recept voor mangochutney is een van mijn favorieten.
Chutneys zijn eindeloos qua variëteit en ingrediënten, maar bestaan over het algemeen uit fruit, azijn en suiker, gekookt tot een reductie. Het woord ‘chutney’ is afgeleid van het Sanskrietwoord caṭnī , wat likken betekent. Met andere woorden, om je vingers bij af te likken!
Mangochutney maken
Gember, knoflook en rode pepers worden gebakken in olie en vervolgens worden diverse specerijen eraan toegevoegd om hun robuuste smaken naar voren te brengen. Verse mango, suiker en azijn worden toegevoegd en het wordt langzaam ingekookt tot een plakkerig en heerlijk brouwsel. Het hele recept vind je hieronder.
Mangochutney gebruiken
Deze mangochutney is zoet en kruidig en is heerlijk als spread, als dipsaus, of gebruikt bij het koken van een verscheidenheid aan Indiase gerechten (ik voeg het bijvoorbeeld graag toe aan mijn currysauzen voor een vleugje zoetheid).
Een van mijn favoriete dingen om te doen als de mango’s in de aanbieding zijn, is het bereiden van deze mangochutney. Het is aards en verfrissend tegelijk. Deze mangochutney is niet moeilijk te maken en is in ongeveer 45 minuten klaar. Je kunt het niet alleen als smaakmaker bij je maaltijden serveren, maar je kunt het ook als dipsaus eten bij je keuze aan snacks en voorgerechten. Probeer het eens met pappadums, het is gewoon verbluffend!
Hier zijn vier recepten waarbij deze chutney wordt gebruikt:
Quesadilla’s met kalkoen, camembert en mangochutney
Viswrap met mangochutney
Kipkerrie salade met mangochutney
Geroosterde pompoensoep met mangochutney
Tips:
Laat het chutneymengsel niet te gaar worden, want dan wordt het dik.
Zorg ervoor dat je elke keer droge en schone lepels gebruikt om de chutney uit de potten te halen. Houd altijd het deksel erop. Deze zullen bijdragen aan de langere houdbaarheid van de chutney.
In dit recept kan je ook kristalsuiker gebruiken in plaats van rietsuiker. Pas het aan naar eigen smaak en afhankelijk van hoe zuur/pittig of zoet de mango’s zijn.
Er is in dit recept geen vervanging voor gember. Als je er geen gebruik van wilt maken, kun je het overslaan.
In plaats van rode peper kan je ook chilivlokken gebruiken.
Zorg ervoor dat je de hoeveelheid chilivlokken aanpast aan de pittigheid die je in de chutney wilt.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Mangochutney:
Ingrediënten
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl korianderzaad
- 5 kardemompeulen
- 1tl kurkuma
- 1 kruidnagel
- 1 snufje kaneelpoeder
- 1 kleine ui
- 1 klein teentje knoflook
- 1 kleine rode peper
- 2 cm verse gember, geraspt
- 3 grote rijpe mango´s
- 1 el zonnebloemolie
- 75 gr rozijnen
- 125 ml appelcider azijn
- 150 gr rietsuiker
Instructies
- Rooster de specerijen even in een koekenpan zonder olie totdat ze gaan geuren.
- Schep ze in een vijzel en stamp helemaal fijn. Haal overgebleven schilletjes van de kardemompeulen eruit en gooi die weg.
- Rasp de knoflook, snijd de rode peper doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd dit de peper in dunne reepjes gesneden. Rasp de verse gember.
- Doe de ui, knoflook, rode peper en gember in een pan met dikke bodem en bak dit lichtjes aan in olie. Doe de specerijenmix erbij en bak nog even mee.
- Schil ondertussen de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Niet te klein, want het is lekker om nog wat stukjes mango in je chutney te vinden.
- Doe dan de mango, rozijnen, azijn en suiker erbij in de pan, giet hier een klein scheutje water bij en roer goed door.
- Laat de chutney gedurende 30-45 minuten inkoken op een niet te hoog vuur, maar het moet wel zachtjes blijven koken. Blijf in de buurt en roer geregeld even om.
- Zorg dat je gesteriliseerde jampotjes hebt klaar staan en vul de potten met de hete chutney, draai de dop erop en zet de potten 5 minuten op hun dop op een theedoek.
- Draai na 5 minuten de potten weer om, zet ze op de theedoek en laat ze compleet afkoelen.
- Nu kun je de chutney bewaren op een koele donkere plaats. Na opening in de koelkast bewaren en binnen een paar weken opmaken. Deze chutney kan je eventueel ook invriezen.