Ik ben gek op Labneh en dit kan je heel goed zelf maken. Nu ben ik ook gek op geitenkaas en geitenyoghurt en heb deze keer een Labneh van geitenyoghurt gemaakt. En dat is goed uitgepakt kan ik jullie verklappen. Een heerlijke romige witte dip met de friszure smaak van geitenkaas. Ga jij dit ook maken?
Labneh
Labneh (of labne) is een heerlijke dip wat bijna altijd op een tafel met mezze (dit zijn een soort Arabische tapas) staat. Het lijkt eigenlijk wel op onze hangop (uitgelekte yoghurt). Het heeft een neutrale smaak, wat je op smaak kunt brengen met allerlei kruiden en specerijen zoals za-atar, sumac, chilivlokken, noten of verse kruiden zoals tijm, munt of koriander. Ik heb deze labneh bestrooid met zelfgemaakte dukkah. Dit is een Midden-Oosterse noten en specerijenmix die je ook heel makkelijk zelf kunt maken. Het recept hiervoor, vind je hier*.
Mezze
Wij zijn gek op borrelhapjes zoals tapas en mezze. Je kunt daarom ook diverse hapjes vinden op de site, zoek ze maar eens op onder de Categorie: tapas/hapjes/snacks.
Mezze zijn dus Midden-Oosterse hartige hapjes die op tafel gezet worden. Deze uitgebreide selectie van hapjes worden niet alleen in het Midden-Oosten geserveerd, maar ook in de Balkanlanden, Griekenland en Noord-Afrika. Het kan geserveerd worden als maaltijden maar ook als snacks/hapjes bij het drinken.
In Griekenland kan het simpele salades met komkommer, tomaat en fetakaas zijn met daarbij gegrilde vis of groenten, kalamata olijven, diverse soorten kaas en tzatziki.
In Turkije bestaat mezze uit o.a. beyaz peynir (witte kaas), dolma (wijnbladeren gevuld met rijst en groenten) en midye dolmasi (gevulde mosselen).
De Midden-Oosterse hapjes kunnen Hummus, Baba ganoush, falafel en/of Muhammara paprikadip zijn.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Labneh van geitenyoghurt:
Equipment
- vergietschaal of kom (waar de vergiet op past)
- (thee- of kaas-)doek, schoon en koud gespoeld
Ingrediënten
- 500 ml geitenyoghurt
- 1 el zeezout
- extra vergine olijfolie
- 2 el dukkah*
Instructies
- Meng zout door de geitenyoghurt. Bekleed een vergiet met een schone theedoek en zet dit op een kom. Of gebruik een papieren koffiefilter in een plastic koffiefilter, dit werkt ook.
- Schenk de yoghurt in de theedoek of koffiefilter. Laat dit enkele uren tot een nachtje uitlekken voor smeuïge labneh. Hoe langer je het laat uitlekken, hoe steviger wordt het.
- Doe de labneh dan in een schaal of kom en trek er cirkels in met een vork. Giet er een scheut goede olijfolie over en bestrooi met de dukkah. Serveer met Turks brood.