Ik heb een makkelijk te maken en smakelijk gerecht voor jullie. Met deze heerlijke kipgehaktballetjes in een saus met parelcouscous heb je Marokkaanse smaken te pakken. Je zou in plaats van kipgehakt ook blokjes kipfilet, kipdijfilet, vis, lamsgehaktballetjes, vegetarische balletjes of vegetarische kipstukjes kunnen gebruiken.
Kipgehakt
Ik ben gek op kipgehakt, je kunt dit namelijk gebruiken voor allerlei recepten. Maak er kleine gehaktballetjes of een kipburger van. Kipgehakt wordt gemaakt van kipdijfilets, daarom zijn ze zo lekker mals. Kipdijfilets zijn namelijk een stuk vetter dan kipfilets, wat een smeuïg gehakt geeft. Gebruik wel kipgehakt naturel voor dit gerecht, je wilt het namelijk zelf op smaak brengen.
Ik heb verder geen ei en paneermeel gebruikt om balletjes te maken, dat is wat mij betreft niet nodig. Maar als jij dat wel wilt doen, kan dat natuurlijk.
Kipgehaktballetjes zijn heel snel gaar, je hoeft ze alleen maar even rondom goudbruin te bakken op hoog vuur en daarna laat je ze verder garen in de saus.
Parelcouscous
Op een of andere manier verdraag ik geen couscous (en ook geen quinoa), daarom neem ik altijd parelcouscous. Het is een totaal ander product dan couscous. Het zijn ronde korrels gemaakt van grof gemalen durumtarwe. Het wordt veel gegeten in Midden-Oosterse landen en wordt daar ook ptitim of Jeruzalem couscous genoemd. De ‘gewone’ couscous wordt veel gegeten in Marokko, Algerije en Tunesië.
Je vindt parelcouscous in de supermarkten of in de Turkse winkels.
Parelcouscous kook je in ongeveer 10 minuten.
Omdat ik zo gek ben op parelcouscous kan je diverse recepten hiervoor vinden op de site, zoek ze maar eens op. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Parelcouscous met zalm, prei en erwten, Parelcouscous met paddenstoelen en balsamico of Parelcouscous salade met bietjes, mierikswortel en dille?
Saus
Ik mocht een pot Apricot & Coriander Sauce van Al’fez ontvangen. Nu ben ik niet zo van de pakjes, zakjes en kant-en-klare sauzen, maar ik vond deze toch wel lekker. Het is een saus op tomatenbasis met een kruidige en zoete smaak welke je in heel veel gerechten kunt toepassen. De saus is trouwens vegetarisch en vegan.
Tips:
Houd je niet van koriander, vervang het dan door peterselie.
Je kunt ook ‘gewone’ couscous, tarwekorrels, rijst of orzo (pasta) gebruiken voor dit recept.