Sappige grote garnalen bedekt met panko broodkruimels en gebakken tot goudbruin, deze knapperige Japanse gefrituurde garnalen genaamd Ebi Fry is een populair klassiek Japans gerecht in westerse stijl. Geniet ervan met een tonkatsu saus!
Ik laat je zien hoe makkelijk het is om dit heerlijke Ebi Fry recept thuis te maken.
Ebi Fry is een Japanse gefrituurde garnaal gemaakt met sappige extra jumbo garnalen bedekt met panko (Japans broodkruim) en gefrituurd tot ze goudbruin zijn. De bereiding is vergelijkbaar met Tonkatsu (Japanse varkenskoteletten)).
Het een zeer populair Yoshoku gerecht, zoals Japanse westerse gerechten genoemd worden. De Yoshoku keuken is ontstaan tussen 1868 en begin 1900 toen de westerse cultuur en invloed op grote schaal in Japan werd geïntroduceerd.
Panko
Wat is het geheim van een knapperige korst? Panko!
Gemaakt van Japans witbrood zonder korstjes, is panko grof en luchtig vergeleken met gewoon broodkruim. Deze luchtige vlokken geven een lekkere knapperige textuur aan gefrituurd eten en het is behoorlijk verslavend.
Hoewel gefrituurd, is de krokante coating erg licht omdat de grote Japanse panko vlokken niet zoveel vet absorberen. Het levert het soort korst op dat je echt kunt horen als je erin bijt. Geen enkel ander paneermeel kan dat verslaan!
Garnalen
Gebruik rauwe extra grote jumbo garnalen zoals bijvoorbeeld de zwarte tijgergarnalen. Koop ze het liefst schoongemaakt, d.w.z. gepeld en darmkanaaltjes verwijderd.
Maak de garnalen schoon en recht*, dit doe je door het snijden van inkepingen aan de onderkant (buik).
Normaal gesproken krullen schelpdieren zoals garnalen en gamba’s als ze gebakken worden. Ebi Fry heeft echter een kenmerkende langwerpige vorm. Deze rechte vorm maakt het makkelijker om de garnalen te paneren en te frituren. Het maakt het ook makkelijker om de garnalen op te pakken, in saus te dopen en te eten als het perfecte fingerfood.
Paneer de garnalen. Ik haal ze eerst door de bloem en het ei voordat ik ze in de panko paneer.
Frituur in porties tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Tips:
Je kunt restjes in een luchtdichte verpakking maximaal 3-4 dagen in de koelkast bewaren en een maand in de vriezer.
Serveer de garnalen met een zelfgemaakte zoete chilisaus en zoetzuur van radijs of komkommer.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.