Deze gratin van koolrabi met blauwe kaas is een heerlijk bijgerecht voor een speciaal etentje thuis. De sappigheid van de koolrabi geeft het gerecht een frissere smaak dan andere soorten gratin. Maar het is wel net zo romig en lekker, iets wat je ook verwacht van een gratin.

 

Gorgonzola

 

De gratin is gemaakt met de heerlijke Italiaanse blauwe kaas Gorgonzola. Het is een milde maar smaakvolle blauwschimmelkaas, die het erg goed doet met de koolrabi. Het grappige is dat manlief helemaal niet van blauwe kaas houdt, maar dit gerecht heerlijk vond. Dat komt natuurlijk omdat deze blauwschimmelkaas niet al te sterk is. Dus als jij ook niet van deze kaas houdt, kan ik je dit gerecht toch wel zeker aanbevelen.

 

De Gorgonzola kaas komt uit Noord-Italië, uit het gelijknamige plaatsje. Alleen kazen die hier gemaakt worden, mogen Gorgonzola heten. Het wordt gemaakt van volle gepasteuriseerde koemelk. Het heeft een zachte structuur en is perfect te verwerken in diverse recepten. Natuurlijk heerlijk op een kaasplankje met een glas rode wijn, maar ook lekker door een salade of deze gratin. Ik bestel deze kaas bij hoogendoornkaas.nl. Hier kan je ook de Parmezaanse kaas die in dit gerecht verwerkt is bestellen. En natuurlijk heel veel andere lekkere kaassoorten.

 

Koolrabi

 

De koolrabi is een vergeten groente die niet zoveel gegeten wordt in ons land. Waarschijnlijk komt deze groente oorspronkelijk uit Noord-Europa. Het behoort tot de koolsoorten.
De meeste koolrabi wordt verbouwd in Duitsland, in Nederland wordt deze in het zuiden op kleine schaal ook geteeld. Afhankelijk van het soort zijn deze knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur. Van binnen zijn ze witgeel van kleur. Deze caloriearme groente is rijk aan bouwstoffen zoals vitamine C en B, kalium en magnesium.

 

De smaak van koolrabi lijkt een beetje bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi smaakt selderijachtig.
Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. In deze heerlijke salade met koolrabi, rammenas en gerookte eendenborst heb ik het rauw verwerkt.
Mocht deze groente niet in het seizoen zijn, vervang het dan door knolraap of koolraap. Wat overigens hele andere soorten groenten zijn.

 

Tips:

 

Ik heb voor dit gerecht drie middelgrote koolrabi’s gebruikt.
Afhankelijk van de dikte van de plakjes, is de gaartijd tussen de 60 en 75 minuten. Houdt daar wel rekening mee.
De koolrabi zal veel vocht verliezen tijdens de bereiding, daarom is het belangrijk dat je de room inkookt.
Mocht je deze gratin voor een speciaal etentje thuis willen maken, dan kan je dit van te voren al bereiden en dan ongeveer 20 minuten op 180˚C in de oven verwarmen.

 

 

Recept Gratin van koolrabi met blauwe kaas: