Gratin van koolrabi met blauwe kaas. Maak eens een lekkere gratin van een vergeten groente zoals deze koolrabi. Een heerlijke combi met de blauwe kaas.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 15 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Bijgerechten, Kerst
Keuken Frans
- 300 ml groentebouillon
- 300 ml slagroom
- 1 el Dijonmosterd
- 2 teentjes knoflook
- 10 salieblaadjes
- 75 gr Gorgonzola
- Peper en zout
- 1,2 kg koolrabi
- 30 gr Parmezaanse kaas
Verwarm de oven alvast voor op 200˚C en vet een ovenschaal in.
Rasp de knoflook, hak de salieblaadjes fijn en verkruimel de Gorgonzola.
Breng de bouillon en room aan de kook in een kookpan. Voeg de mosterd, knoflook, salie en Gorgonzola toe en laat dit op middelhoog vuur inkoken. Breng op smaak met peper en zout.
Schil ondertussen de koolrabi en snijd deze met een mandoline in hele dunne plakken. Leg de plakken dakpansgewijs in de ovenschaal. Lepel tussen elke laag wat kaasroom erop.
Giet dan de rest van de saus over de schaal en rasp de Parmezaanse kaas erboven.
Zet de schaal in de oven en dek het af met aluminiumfolie.
Bak de gratin in ongeveer 60-75 goudbruin en gaar. Prik na 60 minuten met een mes door de koolrabi om te checken of deze zacht is. Zo niet laat dan nog verder garen in de oven.
Haal wel halverwege het folie van de schaal zodat het een mooie goudbruine gratin wordt.