Gevulde Koolrabi met Kippengehakt

Koolrabi is zo’n ‘vergeten’ groente waarmee jij wellicht nog nooit gekookt hebt. Als je deze ziet liggen koop ze dan toch maar en vul ze met kippengehakt. Gevulde koolrabi met kippengehakt is een heerlijk gerecht dat ik onlangs heb bereid voor het avondeten.
De basis van dit gerecht zijn gekookte uitgeholde koolrabi’s, gevuld met kippengehakt en vervolgens verder gegaard in de oven. Het is een complete maaltijd, maar je kunt er eventueel nog een salade of een lekkere aardappelpuree bij serveren. Maar ik raad je aan om dit recept voor gevulde koolrabi eens te proberen en ik wens je alvast een smakelijke maaltijd.

Gevulde koolrabi met kippengehakt

Koolrabi

De koolrabi is een vergeten knolgroente die waarschijnlijk uit Noord-Europa afkomstig. In Nederland wordt deze knol op kleine schaal geteeld. Koolrabi groeit – in tegenstelling tot koolraap – boven de grond. Afhankelijk van het soort zijn deze knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur. Van binnen zijn ze witgeel van kleur. Deze caloriearme groente is rijk aan bouwstoffen zoals vitamines en mineralen.
De smaak van koolrabi lijkt een beetje op kool/broccoli/bloemkool, maar is zoeter en delicater. Rauwe koolrabi smaakt selderijachtig.
Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.
Zorg ervoor dat je stevige niet te grote koolrabi kiest, want de oudere koolrabi wordt behoorlijk vezelig.

Het basisidee is vergelijkbaar met veel gevulde groentegerechten die in heel Europa te vinden zijn, meestal in de vorm van gevulde paprika, aubergine, courgette of pompoen. Bij deze bereiding wordt de koolrabi uitgehold, gevuld met een mengsel van vlees en parelcouscous (of rijst).

Vulling

Kippengehakt of een combinatie van rundergehakt en varkensgehakt, of rundergehakt, kalfsgehakt, lamsgehakt, of een combinatie daarvan, kan worden gebruikt.
Koolrabi kan worden gebruikt voor een volledig vegetarisch gerecht door het te vullen met goed gekruide granen zoals gierst, gerst, boekweitgrutten, rijst, gebakken uien en champignons, of wat je maar wilt.

Meer koolrabirecepten:

Koolrabisoep met blauwe kaas
Gratin van koolrabi met blauwe kaas
Salade met koolrabi, groene appel en baby boerenkool
Koolrabi salade met peer, dadels en walnoten
Salade met koolrabi, rammenas en gerookte eendenborst

Tips:

  • Ik heb Thai red curry poeder (blikje Jonnie Boer) gebruikt.
  • Maak een lekkere groente– of kippenbouillon voor dit gerecht.
  • Gebruik de uitgeschepte koolrabi, de stengels en de bladeren om soep te maken. Je kunt nog wat koolrabi en/of andere groenten aan de bouillon toevoegen. Je kunt de soep grof laten of blenden om hem romig te maken. Voeg in dit geval wat room, roomkaas of zelfs melk toe.
  • Restjes kunnen in een luchtdichte verpakking 2-3 dagen in de koelkast worden bewaard. Voor het serveren in de oven opwarmen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Gevulde koolrabi met kippengehakt:

Gevulde koolrabi met kippengehakt. Koolrabi is zo'n 'vergeten' groente. Als je deze ziet liggen koop ze dan toch maar en vul ze met kippengehakt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 middelgrote koolrabi's
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 x 1 el red curry poeder
  • 100 gr gekookte parelcouscous
  • 250 gr kippengehakt
  • ½ bosje koriander, gehakt
  • Peper en zout
  • 2 tl boter
  • olijfolie
  • 500 ml bouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 tomaten, in blokjes

Instructies
 

  • Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Schil de koolrabi’s en hol ze uit met een bolletjessteker of lepel.
  • Kook de uitgeholde koolrabi’s met de deksels in ongeveer 15-25 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bak de ui in een klont roomboter glazig en voeg daarbij 1 eetlepel van de currypoeder.
  • Doe dit op een bord en laat afkoelen.
  • Meng het gehakt met de gekookte parelcouscous, koriander en gebakken ui. Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal met een schuimspaan de koolrabi’s uit de pan en laat uitlekken.
  • Vul de koolrabi's met gehaktmengsel en leg ze in een ovenschaal.
  • Giet de bouillon erbij, besprenkel met een beetje olijfolie en laat ze in ongeveer 30 minuten in de oven bakken tot het gehakt gaar is.
  • Breng ondertussen de kokosmelk met 1 eetlepel currypoeder aan de kook en voeg hierbij de tomatenblokjes. Serveer de saus op het bord met een koolrabi erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating