Elk seizoen heeft zo zijn charme. Nu de herfst aanbreekt liggen die lekkere herfstgroenten weer in de groentewinkels. Pompoenen, pastinaken, gekleurde bietjes en wortelen. Heerlijk, ik ben er gek op. Van die prachtige gekleurde bieten kan je natuurlijk een mooie salade maken, maar ik heb deze keer alleen de gele bietjes gekozen en daarvan deze smakelijke gele bietensoep met ras-el-hanout gemaakt. Een prachtige gele soep met een vleugje ras-el-hanout.
Gele bieten
Die gekleurde bietjes koop ik op de markt omdat ik weet waar ze dan vandaan komen. Namelijk bij boer Martin van de Zonneheerdt in Dronten. Hij teelt heel veel verschillende ‘vergeten’ groenten in allerlei prachtige kleuren. Zo ook de gekleurde wortelen en diverse soorten pompoenen. Elke kleur wortel en biet heeft toch zijn eigen smaak. De gele bietjes zijn iets minder ‘aards’ dan de rode biet. En dan zijn er ook nog witte en die mooie chioggia bietjes met rode en witte ringen.
Bietjes zijn gezond, ze bevatten weinig calorieën en zijn daarnaast rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. En elke kleur biet heeft weer zijn specifieke gezondheidsvoordelen.
Je kunt de bietjes het beste met een dunschiller schillen. Hoe kleiner je de blokjes snijdt, hoe sneller de groente gaar zal zijn.
Gepureerde soepen
Je kunt van heel veel verschillende soorten groenten een lekkere gepureerde soep maken. Je begint meestal met een ui en knoflook aan te fruiten, eventueel met wat specerijen en daarna kan de groente en bouillon erbij. Dit kook je tot de groente gaar is en daarna pureer je de soep met of zonder room of kokosmelk. Ik vind het een hele fijne manier om groenten te verwerken en je kunt er een zomers of winters soepje van maken. Het ligt er maar aan welk soort groente je ervoor gebruikt. De soep is lekker als lunch, voorgerecht of zelfs als hoofdmaaltijd met een stokbroodje erbij. En het is een fijne manier om jouw portie groente naar binnen te krijgen.
Tips:
Je hoeft de soep niet te garneren met de bietenblokjes en paddenstoeltjes als je daar geen zin in hebt. Maar als je de soep maakt voor een etentje thuis, staat het wel leuk natuurlijk en geeft het extra textuur aan de soep.
Ik heb citroentijm gebruikt omdat ik dit in de tuin heb staan. Je kunt ook ‘gewone’ verse tijm gebruiken.
Probeer ook eens deze Bloemkoolsoep met kerrie, Romige venkelsoep of Rode bietensoep met gember en kokosmelk. En er staan nog veel meer van die soort groentesoepjes op de site, zoek ze maar eens op onder soep.