Het leuke van dit gerecht is dat je het warm, lauwwarm of koud kunt eten. Deze bulgursalade met pittige zalm is een verfrissend, gezond en hartig gerecht.
Pittige gekarameliseerde zalm ligt bovenop een bulgursalade boordevol vezelrijke granen en eiwitten. Dit lichte, maar toch hartige gerecht is eenvoudig, vullend en verrukkelijk lekker.
Is er nog iemand uitbundig enthousiast over bowl-achtige maaltijden? De combinatie van groenten, granen en vis (of tofu) spreekt mij altijd erg aan.
Bulgur
Als je nog niet bekend bent met bulgur, moet je dit toch echt eens proberen. Het is tarwe die voorgekookt, gedroogd en dan gebroken wordt. Het kookt snel en heeft een heerlijke bite en een nootachtige smaak.
Bulgur is super veelzijdig. Ik voeg het graag toe aan soepen, salades en bowls om het aantal vezels in mijn menu te vergroten. Eén kopje bulgur bevat slechts 150 calorieën, maar liefst 8 gram vezels en bijna 6 gram plantaardig eiwit. Het is daarmee de perfecte, gezonde vervanger voor bijvoorbeeld rijst en pasta.
Probeer ook eens deze bulgur gerechten:
- Lauwwarme bulgur salade met paddenstoelen
- Turkse bulgursalade Kisir
- Dorade met za’atar kruiden salsa en bulgur
- Risotto van bulgur met aardpeer
- Bulgur met Griekse yoghurt en zuidvruchten
Zalm
Maar jongens, deze zalm. Alles, van de gedurfde smaken tot de pittige buitenkant en de perfecte zachtroze binnenkant, maakt dit gerecht een feest.
Ik heb de zalm in een grillpan gebakken, maar als je de buitengrill al hebt aangezet, kun je dit gerecht gemakkelijk meenemen naar buiten.
Als je een liefhebber bent van zalm, dan denk ik dat je deze salade heerlijk zult vinden. Het is de perfecte lichte zomermaaltijd. Serveer het met een stuk warm pitabrood en een koud glas witte wijn. Proost op de zomermaanden! Ah, ik kan het nu al proeven. Tijd om nog een lunch te organiseren.
Tips
- Harissa vind je tegenwoordig in de meeste supermarkten, net zoals ingelegde citroen. Mocht dat niet zo zijn, kijk dan bij een Turkse winkel.