Deze Turkse bulgursalade Kisir stond al zo lang op mijn to-cook lijstje, en eindelijk heb ik het gemaakt. Tijdens het opruimen van mijn voorraadkasten ontdekte ik nog een flinke voorraad bulgur. Een perfecte reden om deze rode, pittige en heerlijke salade te bereiden. Het is een ideale salade voor een zomerse dag of als bijgerecht bij de barbecue.
Waarom ik hou van de Turkse keuken
Ik ben een enorme fan van de Turkse en Midden-Oosterse keuken. De combinatie van specerijen en verse kruiden maakt elk gerecht uniek en verrukkelijk. Dankzij kookboeken van Yotam Ottolenghi en Sabrina Ghayour ben ik nog meer geïnspireerd geraakt om met deze smaken te experimenteren.
Hoewel je voor deze gerechten vaak veel specerijen nodig hebt, is dat geen probleem als je regelmatig Midden-Oosters kookt. Verse kruiden groeien bovendien volop in mijn tuin, dus ik heb altijd toegang tot de meest smaakvolle ingrediënten.
Veel specerijen en kruiden zijn tegenwoordig verkrijgbaar in grotere supermarkten. Maar voor een nog betere ervaring raad ik aan om een Turkse winkel te bezoeken. Hier vind je deze producten vaak voor een veel lagere prijs. Bovendien geven de winkeliers je graag tips en uitleg over de producten.
Wat is bulgur?
Bulgur is een voedzaam ingrediënt dat je eenvoudig in veel gerechten kunt gebruiken. Het wordt gemaakt van voorgekookte durumtarwe, die vervolgens tot fijne korrels wordt gebroken. Bulgur zit vol vezels en voedingsstoffen en wordt veel gebruikt in de Turkse en Midden-Oosterse keuken.
Bij een Turkse winkel vind je verschillende soorten bulgur. Voor een salade zoals Kisir is fijne bulgur ideaal, omdat deze binnen een paar minuten gaar is. Het is een geweldig alternatief voor rijst of couscous en vormt de basis voor gerechten zoals tabouleh.
Op mijn site vind je ook andere recepten met bulgur, zoals Bulgur met kikkererwten en geglaceerde wortelen. Neem gerust een kijkje en laat je inspireren.
Tips voor een perfecte Turkse bulgursalade kisir
- Ajvar*: Dit is een Turkse paprikapuree die je onder andere bij AH kunt vinden. De pittige variant voegt een flinke kick toe, maar wees voorzichtig: het is echt pittig!
- Pul biber: Deze Turkse chilivlokken zijn een must voor dit gerecht en geven het een pittige, rokerige smaak.