Een smakelijke soep, jus of saus begint met een goede bouillon. En niets is beter dan een zelfgemaakte bottenbouillon. Het maken ervan is eenvoudig, maar vraagt wat tijd. Een flinke pan bouillon trekken en deze in porties invriezen, zorgt ervoor dat je altijd een rijke en smaakvolle basis op voorraad hebt. Bottenbouillon maken begint met het kiezen van de juiste botten, zoals runderbotten of kippenbotten.

De gezondheidsvoordelen van bottenbouillon

Zelfgemaakte bottenbouillon is niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond. Onze grootouders maakten standaard hun eigen bouillon, en tegenwoordig is deze traditie weer helemaal terug. Bouillon getrokken van botten bevat veel essentiële bouwstoffen, zoals collageen, die ons lichaam ondersteunen.

Collageen, afkomstig uit de botten, helpt bij het herstellen van bindweefsels en ondersteunt gewrichten, huid en nagels. Dit maakt bottenbouillon maken niet alleen een culinaire, maar ook een gezonde keuze.

Gebruik bijvoorbeeld geroosterde mergpijpen voor een krachtige runderbouillon. Of trek een lichte kippenbouillon van overgebleven kippenbotjes en karkas – perfect voor een kippensoep.

Het trekken van bouillon

Bottenbouillon maken is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt, zijn botten, water en smaakmakers. Voeg groenten zoals ui, wortel, knoflook, prei en bleekselderij toe, samen met kruiden zoals laurier en peperkorrels.

  1. Vul een grote pan met de botten en de groenten.
  2. Voeg water toe totdat alles onder staat en breng het aan de kook.
  3. Zet het vuur laag en laat de bouillon zachtjes trekken. Hoe langer je dit doet (4-24 uur), hoe meer smaak en voedingsstoffen erin komen.

Een extra stap voor meer smaak is het roosteren van de botten in de oven. Dit zorgt voor een intensere smaak, vooral in runderbouillon. Zodra de bouillon is getrokken, zeef je deze om onzuiverheden en botten te verwijderen. Indien gewenst, kun je de bouillon inkoken tot een geconcentreerde fond.

Tip voor extra voedingsstoffen:

Appelciderazijn helpt bij het onttrekken van voedingsstoffen uit de botten. Voeg een scheutje toe tijdens het koken voor een extra voedzame bouillon.

Bottenbouillon maken: