Ga terug
+ servings
Leer stap voor stap bottenbouillon maken. Rijk aan collageen en mineralen, ideaal voor soepen en sauzen. Probeer dit eenvoudige recept!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 15 minuten
Gang Soepen
Keuken Nederlands
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg runderbotten/mergpijpen
  • 2 wortelen
  • 2 uien
  • 5 tenen knoflook
  • 1 preistengel
  • 2 el appelciderazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl peperkorrels
  • zout
  • water

Instructies
 

  • Snijd de wortelen in stukken, de uien met schil in kwarten, plet de knoflookteentjes en snijd de preistengel in stukken. Spoel de prei even schoon.
  • Leg de botten en de rest van de ingrediënten in een grote soeppan en giet daar zo’n 4 liter water bij. Breng het aan de kook en zet daarna het vuur laag.
  • Laat de bouillon minimaal 2 uur, maar het liefst veel langer zachtjes trekken tegen de kook aan. Schep het schuim dat komt bovendrijven eraf met een schuimspaan.
  • Zeef de bouillon en giet het eventueel nog een keer door een schone theedoek in een zeef. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet - wat nu hard geworden is – eraf.
  • Verdeel de bouillon in brandschone glazen potten of in diepvrieszakjes. Leg de zakjes in de vriezer, dan heb je altijd een goede basis voor soep op voorraad.