Leer stap voor stap bottenbouillon maken. Rijk aan collageen en mineralen, ideaal voor soepen en sauzen. Probeer dit eenvoudige recept!
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 8 uur uur
Totale tijd 8 uur uur 15 minuten min
Gang Soepen
Keuken Nederlands
- 1 kg runderbotten/mergpijpen
- 2 wortelen
- 2 uien
- 5 tenen knoflook
- 1 preistengel
- 2 el appelciderazijn
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl peperkorrels
- zout
- water
Snijd de wortelen in stukken, de uien met schil in kwarten, plet de knoflookteentjes en snijd de preistengel in stukken. Spoel de prei even schoon.
Leg de botten en de rest van de ingrediënten in een grote soeppan en giet daar zo’n 4 liter water bij. Breng het aan de kook en zet daarna het vuur laag.
Laat de bouillon minimaal 2 uur, maar het liefst veel langer zachtjes trekken tegen de kook aan. Schep het schuim dat komt bovendrijven eraf met een schuimspaan.
Zeef de bouillon en giet het eventueel nog een keer door een schone theedoek in een zeef. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet - wat nu hard geworden is – eraf.
Verdeel de bouillon in brandschone glazen potten of in diepvrieszakjes. Leg de zakjes in de vriezer, dan heb je altijd een goede basis voor soep op voorraad.