Deze ouderwetse stamppot boerenkool is zoals mijn moeder het maakte. Het is een boerenkool recept van oma gemaakt met gort en spek erin.
Scroll naar onderen voor het boerenkool recept!
Boerenkool winterse bladgroente
De typische winter bladgroente boerenkool is helemaal terug van weggeweest. Dit vooral omdat men in Amerika ontdekt heeft dat deze kale een super food is. De boerenkool recepten vliegen je daar om de oren en het wordt daar ’s winters maar ook zomers gegeten. Ik houd het vandaag maar bij een ouderwets winters stamppotje. Want ja, wij Nederlanders eten boerenkool toch het liefst als het koud is. En als de vorst over deze groente geweest is, dan schijnt het blad wat zoeter te smaken.
Je kunt een hele stronk boerenkool kopen bij je groenteboer en deze zelf van de nerf stropen en schoonspoelen, maar je kunt ook een zak voorgesneden boerenkool in de winkel kopen. Gemak dient de mens.
Gebruik gort voor je boerenkool gerecht van oma
Van oudsher werd boerenkool gekookt met gort, dit is hoe mijn oma dit recept ook altijd bereidt. Dit maakt de boerenkool lekker smeuïg en minder bitter. Ik kook het nog steeds zo en vind dat erg lekker. Gebruik wel vluggort, deze is snel gekookt. Gewone gort moet namelijk uren koken voordat het gaar is.
Omdat ik die gort dus gebruik, maak ik de stamppot niet met melk erin.
Als de boerenkool gaar is, laat ik nog wat vocht in de pan zitten en stamp dan alles door elkaar.
Aardappelen voor stamppot boerenkool
Voor stamppot gebruik je iets kruimige aardappelen. Dit geeft het beste en lekkerste resultaat.
Kruimige aardappelen blijven wel redelijk vast tijdens het koken, maar zijn kruimiger van structuur dan vastkokers. Het fijne van deze aardappelen is dat ze voor veel gerechten gebruikt kunnen worden. Ze zijn makkelijk te poffen, koken, bakken, frituren en te gebruiken in ovenschotels. In mijn blog: Aardappelsoorten vind je een overzicht van deze aardappelen.
Boerenkool kook ik ook altijd met een zuurkoolspek (zonder zwoerd) erin. Dit geeft ook extra smaak en smeuïgheid aan de stamppot. Je kunt de boerenkool nog serveren met een lekkere slagers rookworst, jus, mosterd en zilveruitjes.
Ik ben nog meer recepten met boerenkool voor jullie. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze spätzle met boerenkool en roquefortsaus?
Veelgestelde vragen over boerenkool
Wat voor kruiden doe je in de boerenkool?
- In boerenkool doe je vaak nootmuskaat, peper, zout en eventueel knoflook of ui.
Waarom azijn bij boerenkool?
- Azijn in boerenkool helpt de smaken in balans te brengen en de bitterheid te verminderen.
Wat voor vlees hoort er bij boerenkool?
- Bij boerenkool past traditioneel rookworst, spek of een stuk gehakt.
Frank
november 28, 2021 @ 10:41 am
Hoi Hanneke,
Was op internet op zoek naar boerenkool recept en stuitte op die van jou.
Gelijk geprobeerd, gemaakt, gesmuld en genoten.
Simpel maar uiterst smaakvol!
Hanneke de Jonge
november 28, 2021 @ 5:09 pm
Hoi Frank, super leuk om te vernemen. Dankjewel!
Jacky
januari 21, 2022 @ 10:30 am
Super recept
Hanneke de Jonge
januari 21, 2022 @ 11:03 am
Hoi Jacky, dankjewel hiervoor. Altijd fijn om te horen dat iets gesmaakt heeft.
Mvg, Hanneke
heiko
oktober 23, 2022 @ 2:06 pm
Heerlijk recept. Was op zoek naar het Groningse Mous, of te wel stamppot boerenkool met gort en spekjes.
Vraag me alleen af wanneer je de roomboter erdoor doet. Heb het nu op het laatst gedaan om het wat smeuïger te maken.
Hanneke de Jonge
oktober 26, 2022 @ 9:48 am
Hoi Heiko, Dankjewel heel fijn om te horen. Ja de boter gaat er inderdaad op het laatst door.
WillekeS
februari 1, 2023 @ 8:23 pm
Fijn recept! Ik maak het ook al mijn hele leven zo, net zoals ook mijn Veluwse moeder en schoonmoeder het deden: met spek en een kopje Vluggort. Ook mijn dochters maken het zo en we vinden het zonder de gort echt veel minder lekker.
Hanneke de Jonge
februari 2, 2023 @ 7:47 am
Hoi Willeke, ja zo doen wij het ook al heel lang in onze familie. Zal wel iets van de Veluwe zijn. Het blijft toch wel het lekkerst zo he.
Groetjes, Hanneke
HD
oktober 25, 2023 @ 2:59 pm
Ik ben het recept aan het proberen, maar met 1 liter water krijg ik de aardappels nooit onder water. Voegt u nog extra water toe?
Hanneke de Jonge
oktober 26, 2023 @ 7:29 am
Ja de aardappelen moeten wel onder water staan, dan maar extra water toevoegen.
Succes en laat je me weten of het gesmaakt heeft?
Groetjes, Hanneke
Wijnanda
oktober 27, 2023 @ 9:29 am
Goedemorgen
Ik kookte t ook altijd met vlug gort maar dat is niet meer verkrijgbaar.
Heeft u een ander alternatief?
Groetjes Wijnanda
Hanneke de Jonge
oktober 27, 2023 @ 9:56 am
Hallo Wijnanda, volgens mij verkoopt de Jumbo nog Lassie vluggort. Hoop dat je het daar kunt vinden.
Groetjes, Hanneke
Henk Jansen
november 25, 2023 @ 2:24 pm
Bij groenteboer van Lagen in Ederveen kun je nog de ouderwetse gort kopen … door de grote vraag laat hij het zelf pletten bij een molenaar
Hanneke de Jonge
november 27, 2023 @ 7:50 am
Dankjewel Henk, het schijnt niet meer te koop te zijn in de meeste supermarkten.
Mvg, Hanneke
Henk
december 16, 2023 @ 12:35 pm
hoi Hanneke ik maak de boerenkool stampot ook altijd zo deed mijn oma ook en is heerlijk. vluggort vervangen door dessertrijst smaakt ook prima.
Hanneke de Jonge
december 16, 2023 @ 1:00 pm
Hoi Henk, leuk om te lezen dat je de boerenkool ook zo maakt. Goede tip van de dessertrijst, het schijnt dat de vluggort bijna niet meer verkrijgbaar is in de meeste supermarkten.
Groeten, Hanneke
Hanja
december 27, 2023 @ 9:38 pm
Ik doe er er altijd een handjevol lassie toverrijst door, is erg lekker, en ik maak het met jus uit een zakje, dat vinden wij het allerlekkerst, zal wel niet zo gezond zijn, maar anders vindt ikhet niet zo lekker
Hanneke de Jonge
december 28, 2023 @ 8:39 am
Hoi Hanja, ja die toverrijst lijkt mij een goede vervanger voor de vluggort. En als jij jus uit een zakje erbij lekker vindt, moet je dat vooral doen.
Groetjes, Hanneke