Deze ouderwetse stamppot boerenkool is precies zoals mijn oma het altijd maakte. Een klassiek recept met gort en spek, dat heerlijk vult en perfect is voor koude dagen. Het is een echt winters gerecht dat troost en warmte biedt.
Boerenkool: winterse bladgroente
Boerenkool is dé typische wintergroente die al eeuwenlang in Nederland wordt gegeten. In Amerika hebben ze kale als superfood ontdekt en wordt het het hele jaar door gegeten. Hier houden we het traditioneel en genieten we ervan in stamppot tijdens de winter. Wist je dat boerenkool zoeter smaakt als er vorst overheen is geweest?
Je kunt kiezen: koop een hele stronk en haal de bladeren zelf van de nerf, of ga voor gemak met voorgesneden boerenkool uit de winkel.
Wil je weten hoe lang boerenkool moet koken? Lees dan verder!
Boerenkool klaarmaken
Het bereiden van boerenkool is helemaal niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om het goed te doen. Snijd de bladeren fijn als je verse boerenkool gebruikt en was ze grondig. Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Kook de boerenkool in ongeveer 20 minuten gaar, of laat het meestoven met de aardappelen voor extra smaak. Wil je een extra romige stamppot? Voeg dan een scheutje kookvocht toe tijdens het stampen.
Gebruik gort voor je boerenkoolrecept
Van oudsher wordt boerenkool gekookt met gort. Mijn oma maakte het altijd zo en het geeft de stamppot een heerlijke smeuïgheid.
- Gebruik vluggort, want gewone gort heeft uren nodig om te garen.
- Omdat ik gort toevoeg, laat ik de melk weg en gebruik ik kookvocht voor extra smeuïgheid.
Aardappelen voor stamppot boerenkool
Voor een goede stamppot gebruik je iets kruimige aardappelen. Die zijn stevig genoeg om hun vorm te behouden, maar ook kruimig genoeg om makkelijk te stampen.
Meer weten over welke aardappelen je het beste kunt gebruiken? Lees mijn blog over aardappelsoorten!
Extra smaak
Ik kook boerenkool altijd met een stuk zuurkoolspek zonder zwoerd. Dit geeft extra smaak en maakt de stamppot nog lekkerder. Voor de klassieke afwerking serveer je de boerenkool met:
- Een ambachtelijke rookworst
- Jus, mosterd en zilveruitjes
Boerenkool recept:
Ingrediënten
- 600 gr verse boerenkool, gesneden
- 1 stuk zuurkoolspek
- 1 kg iets kruimige aardappelen
- 100 gr vluggort
- 1 grove rookworst
- 50 gr roomboter
- peper en zout
- mosterd
- zilveruitjes
- eventueel jus
Instructies
- Spoel het spek af, snijd het in kleine blokjes en leg dit in een pan met een liter kokend water.
- Breng aan de kook en doe dan de gesneden boerenkool, vluggort en flink wat zout erop. Kook dit ongeveer 10 minuten.
- Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in stukken. Leg ze op de boerenkool in de pan en breng aan de kook.
- Leg nu de rookworst erop, zet het vuur lager en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan tot de aardappelen gaar zijn.
- Haal de worst uit de pan en leg die op een snijplank.
- Check hoeveel vocht er nog in de pan zit, lijkt het teveel giet de boerenkool dan iets af.
- Voeg de boter toe en stamp nu met een pureestamper alles door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de stamppot over borden en serveer met de rookworst.
20 reacties
Hoi Hanneke,
Was op internet op zoek naar boerenkool recept en stuitte op die van jou.
Gelijk geprobeerd, gemaakt, gesmuld en genoten.
Simpel maar uiterst smaakvol!
Hoi Frank, super leuk om te vernemen. Dankjewel!
Super recept
Hoi Jacky, dankjewel hiervoor. Altijd fijn om te horen dat iets gesmaakt heeft.
Mvg, Hanneke
Heerlijk recept. Was op zoek naar het Groningse Mous, of te wel stamppot boerenkool met gort en spekjes.
Vraag me alleen af wanneer je de roomboter erdoor doet. Heb het nu op het laatst gedaan om het wat smeuïger te maken.
Hoi Heiko, Dankjewel heel fijn om te horen. Ja de boter gaat er inderdaad op het laatst door.
Fijn recept! Ik maak het ook al mijn hele leven zo, net zoals ook mijn Veluwse moeder en schoonmoeder het deden: met spek en een kopje Vluggort. Ook mijn dochters maken het zo en we vinden het zonder de gort echt veel minder lekker.
Hoi Willeke, ja zo doen wij het ook al heel lang in onze familie. Zal wel iets van de Veluwe zijn. Het blijft toch wel het lekkerst zo he.
Groetjes, Hanneke
Ik ben het recept aan het proberen, maar met 1 liter water krijg ik de aardappels nooit onder water. Voegt u nog extra water toe?
Ja de aardappelen moeten wel onder water staan, dan maar extra water toevoegen.
Succes en laat je me weten of het gesmaakt heeft?
Groetjes, Hanneke
Goedemorgen
Ik kookte t ook altijd met vlug gort maar dat is niet meer verkrijgbaar.
Heeft u een ander alternatief?
Groetjes Wijnanda
Hallo Wijnanda, volgens mij verkoopt de Jumbo nog Lassie vluggort. Hoop dat je het daar kunt vinden.
Groetjes, Hanneke
Bij groenteboer van Lagen in Ederveen kun je nog de ouderwetse gort kopen … door de grote vraag laat hij het zelf pletten bij een molenaar
Dankjewel Henk, het schijnt niet meer te koop te zijn in de meeste supermarkten.
Mvg, Hanneke
hoi Hanneke ik maak de boerenkool stampot ook altijd zo deed mijn oma ook en is heerlijk. vluggort vervangen door dessertrijst smaakt ook prima.
Hoi Henk, leuk om te lezen dat je de boerenkool ook zo maakt. Goede tip van de dessertrijst, het schijnt dat de vluggort bijna niet meer verkrijgbaar is in de meeste supermarkten.
Groeten, Hanneke
Ik doe er er altijd een handjevol lassie toverrijst door, is erg lekker, en ik maak het met jus uit een zakje, dat vinden wij het allerlekkerst, zal wel niet zo gezond zijn, maar anders vindt ikhet niet zo lekker
Hoi Hanja, ja die toverrijst lijkt mij een goede vervanger voor de vluggort. En als jij jus uit een zakje erbij lekker vindt, moet je dat vooral doen.
Groetjes, Hanneke
Het was echt heerlijk zoals oma het boerenkool recept altijd maakte!
Dankjewel Miranda, leuk om te horen.
Groetjes, Hanneke