Boerenkool recept van oma. De echte ouderwetse stamppot boerenkool met worst. Makkelijk recept om te maken met de koude dagen!
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
- 600 gr verse boerenkool, gesneden
- 1 stuk zuurkoolspek
- 1 kg iets kruimige aardappelen
- 100 gr vluggort
- 1 grove rookworst
- 50 gr roomboter
- peper en zout
- mosterd
- zilveruitjes
- eventueel jus
Spoel het spek af, snijd het in kleine blokjes en leg dit in een pan met een liter kokend water.
Breng aan de kook en doe dan de gesneden boerenkool, vluggort en flink wat zout erop. Kook dit ongeveer 10 minuten.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in stukken. Leg ze op de boerenkool in de pan en breng aan de kook.
Leg nu de rookworst erop, zet het vuur lager en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan tot de aardappelen gaar zijn.
Haal de worst uit de pan en leg die op een snijplank.
Check hoeveel vocht er nog in de pan zit, lijkt het teveel giet de boerenkool dan iets af.
Voeg de boter toe en stamp nu met een pureestamper alles door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over borden en serveer met de rookworst.