Ga terug
–+ servings
Boerenkool recept van oma. De echte ouderwetse stamppot boerenkool met worst. Makkelijk recept om te maken met de koude dagen!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gr verse boerenkool, gesneden
  • 1 stuk zuurkoolspek
  • 1 kg iets kruimige aardappelen
  • 100 gr vluggort
  • 1 grove rookworst
  • 50 gr roomboter
  • peper en zout
  • mosterd
  • zilveruitjes
  • eventueel jus

Instructies
 

  • Spoel het spek af, snijd het in kleine blokjes en leg dit in een pan met een liter kokend water.
  • Breng aan de kook en doe dan de gesneden boerenkool, vluggort en flink wat zout erop. Kook dit ongeveer 10 minuten.
  • Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in stukken. Leg ze op de boerenkool in de pan en breng aan de kook.
  • Leg nu de rookworst erop, zet het vuur lager en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan tot de aardappelen gaar zijn.
  • Haal de worst uit de pan en leg die op een snijplank.
  • Check hoeveel vocht er nog in de pan zit, lijkt het teveel giet de boerenkool dan iets af.
  • Voeg de boter toe en stamp nu met een pureestamper alles door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de stamppot over borden en serveer met de rookworst.