Heel veel blauwe druifjes gekregen. Wat ga je ermee doen? Ik had vorig jaar als een druivenjam gemaakt, dus nu ook maar weer. Sowieso sap ervan geperst, de sap was heerlijk zoet maar uit 2 kilo druifjes kreeg ik maar 700 ml sap. Dus ze zijn wel lekker zoet maar hebben weinig sap. Dus de jam ‘oogst’ viel ook een beetje tegen. Anderhalf potje jam waar ik vorig jaar 3 potjes jam gemaakt had van dezelfde hoeveelheid druiven. Ik had nog een kilootje over en heb daar deze blauwe druiven siroop van gemaakt.
De siroop is heerlijk over pannenkoekjes, door de vla of yoghurt of lekker bij een bolletje ijs. Je zou de siroop zelfs kunnen gebruiken door een dressing. Lekker bij een salade waarin blauwe kaas is verwerkt bijvoorbeeld.
Of doe wat siroop in een glas en vul het af met bruisend water of nog lekkerder champagne.
Het is wel even een karweitje, maar dan heb je ook wel iets lekkers en bijzonders. Het meeste werk zit eigenlijk in de druifjes van de steeltjes halen, vooral omdat ze zo klein zijn.
Afhankelijk van hoeveel sap er in de druifjes zit, zal je ongeveer 400 ml siroop maken van 1 kilo druifjes.
Pannenkoekjes
Ik heb de siroop bij deze heerlijke Luchtige havermoutpannenkoekjes gebruikt in plaats van de kersen.
Saskia
augustus 14, 2022 @ 2:06 pm
Tip om meer sap uit druiven te krijgen: kook de druiven tot het sap eruit komt en draai ze dan door een passe-vitte met fijne zeef en/of door een vergiet met neteldoek.
Hanneke de Jonge
augustus 14, 2022 @ 6:21 pm
Hoi Saskia, dat is een hele goede tip. Dankjewel, Hanneke
José
september 11, 2023 @ 11:32 am
Het inkoken lukte niet. Ik zag mijn sap alleen maar verdampen! Wat doe ik verkeerd? Moest ik geleisuiker gebruiken??
Hanneke de Jonge
september 11, 2023 @ 11:53 am
Hoi Jose, dat is vreemd. Als je sap met suiker lang genoeg inkookt dan moet het altijd een siroop worden. Je hebt daar geen geleidsuiker voor nodig. Heb je het wel lang genoeg laten koken?
Hoor het graag van je.
Groetjes, Hanneke