Blauwe Druivensiroop Maken

Heel veel blauwe druifjes gekregen, en wat ga je ermee doen? Nou je gaat deze blauwe druivensiroop maken! Vorig jaar had ik al druivenjam gemaakt, dus dit jaar besloot ik het nogmaals te proberen. Ik heb eerst sap geperst, wat heerlijk zoet was, maar uit 2 kilo druifjes haalde ik slechts 700 ml sap. Ze zijn dus lekker zoet, maar bevatten weinig sap. De jam-oogst viel daardoor wat tegen: slechts anderhalf potje waar ik vorig jaar drie potjes uit dezelfde hoeveelheid druiven haalde.

Met een kilootje druiven dat ik overhield, heb ik deze heerlijke blauwe druivensiroop gemaakt.

Druivensiroop

De siroop is veelzijdig en heerlijk in allerlei gerechten. Giet het over pannenkoekjes, roer het door vla of yoghurt of serveer het bij een bolletje ijs. Je kunt de siroop zelfs gebruiken in een dressing voor een salade met blauwe kaas, wat een bijzondere en lekkere combinatie oplevert.

Voor een verfrissend drankje doe je wat siroop in een glas en vul je het aan met bruisend water, of maak het extra feestelijk met champagne.

Het maken van de siroop is wel even wat werk, vooral het verwijderen van de kleine druifjes van de steeltjes. Maar dat is het meer dan waard, want je krijgt er iets unieks en heerlijks voor terug. Afhankelijk van de hoeveelheid sap in de druifjes kun je ongeveer 400 ml siroop maken van 1 kilo druiven.

Pannenkoekjes

Ik heb de siroop gebruikt bij deze heerlijke luchtige havermoutpannenkoekjes in plaats van de kersen. Een perfecte combinatie!

Blauwe Druivensiroop Maken:

Het was een goede zomer voor de druiven, ze waren lekker zoet en er hingen veel trossen. Maak hier een lekkere blauwe druivensiroop van!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Nagerechten, Sauzen/Dips
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo druiven (trosjes)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 50 gr (riet)suiker

Instructies
 

  • Spoel de trosjes schoon onder de koude kraan en laat dan uitlekken. Pluk alle druifjes van de trossen en doe ze in een grote pan met een glas water en een kaneelstokje.
  • Breng de pan aan de kook, zet het vuur dan zachter en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig. Haal dan de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Leg een fijne zeef op een andere (grote) pan en giet de druiven hierin. Laat dit minimaal 30 minuten uitlekken zodat je de meeste sap hebt opgevangen.
  • Je kunt de druiven aandrukken, maar dan komt er ook pulp en misschien pitjes mee door de zeef en dat wil je niet.
  • Breng de pan met sap, vanillesuiker en suiker aan de kook en laat net zo lang inkoken tot
  • de saus iets dikker geworden is. Blijf er wel bij!
  • Let op dat je het niet teveel inkookt want dan wordt het jam in plaats van een siroop.
  • Schenk de siroop in een fles, doe de dop erop en laat afkoelen.
  • De siroop kan je ongeveer twee weken bewaren in de koelkast.

2 reacties

  1. Tip om meer sap uit druiven te krijgen: kook de druiven tot het sap eruit komt en draai ze dan door een passe-vitte met fijne zeef en/of door een vergiet met neteldoek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating