Een simpele appel blauwe bessen crumble die slechts 10 minuten kost om voor te bereiden en die zeker in de smaak valt bij het hele gezin! Serveer met ijs, vla of room voor een werkelijk heerlijk dessert.
Ik ben een groot fan van crumbles, zoals blijkt uit de meerdere crumble recepten op deze blog. Het is zo’n makkelijk, populair dessert dat het beste van wat elk seizoen te bieden heeft gebruikt. Deze crumble combineert vroege herfstappels met late seizoens blauwe bessen voor een zoete traktatie waar je hele gezin dol op zal zijn! Bovendien kan het gemakkelijk van tevoren worden gemaakt en ingevroren om later op te warmen. Geniet ervan!
Wat is een crumble?
Een crumble verwijst in principe naar een nagerecht met gestoofd, gezoet fruit, bedekt met een kruimelig mengsel van boter, bloem, suiker en soms haver, noten en specerijen. Ze zijn heerlijk met ijs, een scheutje slagroom, vla of op zichzelf.
De warme, sappige fruitvulling met een goudbruine, knapperige topping is het perfecte comfort food voor de winter (vooral als het bedekt is met een grote bol vanille-ijs).
Ingrediënten
- Appels, je kunt elk gewenst soort gebruiken. Granny Smith-appels geven een zure smaak die perfect contrasteert met de zoete knapperige topping. Pink Lady, Jazz-appels of rode appels zijn zoetere opties, maar net zo lekker.
- Blauwe bessen, deze kan je vers of bevroren gebruiken. Je kunt dit eventueel vervangen door bosbessen of bramen.
- Suiker, dit kan kristal-, basterd-, riet- of palmsuiker zijn. Of gebruik een suikervervangend zoetmiddel.
- Kaneel, gebruik zoveel kaneelpoeder als jij lekker vindt.
- Bloem, dit kan zelfrijzend bakmeel, volkoren bakmeel of havermeel zijn.
- Boter, ik heb roomboter gebruikt, maar je kunt ook een plantaardige boter nemen.
Meer winterdessertrecepten:
Bent u op zoek naar nog meer comfort food? Zoek dan niet verder en bekijk deze heerlijke verzameling:
- Trifle met gestoofde kweeperen
- Koffie panna cotta met vijgen
- Chocolade brownie pudding
- Pavlova krans met stoofpeertjes
- Broodpudding met peer en karamel
- Sticky toffee pudding
- Amerikaanse pompoentaart
- Tarte tatin
- Peertjes gestoofd in chai thee
Tips:
- Gebruik 2 grote appels of 3 kleintjes.
- Ik heb de crumble in 4 ramaquins gebakken, je kunt het ook in 1 – niet te grote – ovenschaal bereiden.
- Je kunt je crumble tot 5 dagen na het bakken in de koelkast bewaren. Wacht tot de crumble is afgekoeld en dek hem dan af met plasticfolie.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Appel blauwe bessen crumble:
Ingrediënten
- 2 grote appels
- 150 gr blauwe bessen
- 2 el suiker
- 2 tl kaneel
Deeg
- 140 gr bloem
- 60 gr suiker
- 100 gr boter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de appels en snijd ze in blokjes.
- Meng de appel met blauwe bessen, suiker en kaneel en verdeel het mengsel dan over 4 kleine ovenschaaltjes.
- Meng de bloem met de suiker en voeg de boter toe. Kneed dit totdat het samen een kruimelig deeg vormt.
- Verdeel de kruimels over het appel blauwe bessen mengsel en zet de schaaltjes in de oven. Bak het geheel zo’n 25-30 minuten of tot de crumble goudbruin en knapperig is.
- Haal de schaaltjes eruit en laat ze iets afkoelen voordat je het serveert! (Het is namelijk echt heel warm!)