Een simpele appel blauwe bessen crumble die slechts 10 minuten kost om voor te bereiden en die zeker in de smaak valt bij het hele gezin! Serveer met ijs, vla of room voor een werkelijk heerlijk dessert.
Ik ben een groot fan van crumbles, zoals blijkt uit de meerdere crumble recepten op deze blog. Het is zo’n makkelijk, populair dessert dat het beste van wat elk seizoen te bieden heeft gebruikt. Deze crumble combineert vroege herfstappels met late seizoens blauwe bessen voor een zoete traktatie waar je hele gezin dol op zal zijn! Bovendien kan het gemakkelijk van tevoren worden gemaakt en ingevroren om later op te warmen. Geniet ervan!
Wat is een crumble?
Een crumble verwijst in principe naar een nagerecht met gestoofd, gezoet fruit, bedekt met een kruimelig mengsel van boter, bloem, suiker en soms haver, noten en specerijen. Ze zijn heerlijk met ijs, een scheutje slagroom, vla of op zichzelf.
De warme, sappige fruitvulling met een goudbruine, knapperige topping is het perfecte comfort food voor de winter (vooral als het bedekt is met een grote bol vanille-ijs).
Ingrediënten
Appels, je kunt elk gewenst soort gebruiken. Granny Smith-appels geven een zure smaak die perfect contrasteert met de zoete knapperige topping. Pink Lady, Jazz-appels of rode appels zijn zoetere opties, maar net zo lekker.
Blauwe bessen, deze kan je vers of bevroren gebruiken. Je kunt dit eventueel vervangen door bosbessen of bramen.
Suiker, dit kan kristal-, basterd-, riet- of palmsuiker zijn. Of gebruik een suikervervangend zoetmiddel.
Kaneel, gebruik zoveel kaneelpoeder als jij lekker vindt.
Bloem, dit kan zelfrijzend bakmeel, volkoren bakmeel of havermeel zijn.
Boter, ik heb roomboter gebruikt, maar je kunt ook een plantaardige boter nemen.
Meer winterdessertrecepten:
Bent u op zoek naar nog meer comfort food? Zoek dan niet verder en bekijk deze heerlijke verzameling:
Trifle met gestoofde kweeperen
Koffie panna cotta met vijgen
Chocolade brownie pudding
Pavlova krans met stoofpeertjes
Broodpudding met peer en karamel
Sticky toffee pudding
Amerikaanse pompoentaart
Tarte tatin
Peertjes gestoofd in chai thee
Tips:
Gebruik 2 grote appels of 3 kleintjes.
Ik heb de crumble in 4 ramaquins gebakken, je kunt het ook in 1 – niet te grote – ovenschaal bereiden.
Je kunt je crumble tot 5 dagen na het bakken in de koelkast bewaren. Wacht tot de crumble is afgekoeld en dek hem dan af met plasticfolie.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.