Tariwalla murgh is een Punjabi curry van kip. Het is een gerecht wat je niet snel op een menukaart van een Indiaas restaurant vindt. Dit omdat deze curry vooral thuis bereid wordt. Wij zijn gek op Indiase gerechten en ik wist dat ik deze curry moest proberen toen ik het eens voorbij zag komen op een kookprogramma op de BBC. En man wat had ik gelijk, zo’n lekkere curry die ook nog eens makkelijk te maken is. Dit wil jij ook proeven!
Indiase curry
Er bestaan meerdere soorten curry’s, zo heb je de Indiase, Indonesische, Maleisische en Thaise curry’s. Allemaal erg lekker maar zeer verschillend. En omdat India zo groot is, heb je daar ook weer zeer verschillende keukens. Deze curry komt uit de noord Indiase deelstaat Punjab. Hier komen o.a. ook de beroemde tandoori gerechten vandaan.
Een Indiase curry bestaat in principe uit drie basiselementen, dit zijn ui, knoflook en gember. Als één van deze drie ingrediënten mist, is het geen curry. Daarnaast wordt een curry gemaakt van verschillende specerijen en verse kruiden.
En als hoofdingrediënten kan je kiezen tussen vlees, vis of groenten.
En dan een saus, die het gerecht samenbrengt. De saus kan gemaakt worden van gepureerde tomaten, paprika’s, chilipepers, bouillon, kokosmelk, yoghurt of spinazie (Saag Paneer). De saus wordt dikker gemaakt door het te laten inkoken.
Een curry wordt nooit zo geserveerd maar met meerdere gerechten zoals bij een Indische rijsttafel. Bij een curry wordt o.a. rijst, biryani, naanbrood, pappadums, chapati, chutneys en/of raita geserveerd.
Punjabi curry van kip
Deze curry wordt dus gemaakt met kip. Ik heb kipdijfilets gebruikt, omdat die lekker mals blijven. Misschien vind je het vreemd, maar in veel curry’s gaat het vlees of vis rauw in de saus. Je hoeft het vlees van tevoren dus niet te marineren of te bakken, dat maakt het recept wat makkelijker en sneller te maken.
Die saus is trouwens lekker pittig door de chilivlokken, gebruik zo veel of weinig als jou lekker lijkt.
Recept Punjabi curry van kip:
Ingrediënten
- 2 uien
- 5 teentjes knoflook
- 3 cm gember
- 200 gr tomaten
- 1 el tomatenpuree
- 3 el zonnebloemolie
- 5 kardemompeulen
- 1 kaneelstokje
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tl korianderpoeder
- ½ tl chilivlokken
- 800 gr kipdijfilets
- 4 taken koriander
Instructies
- Schil de uien, knoflook en gember en snijd dit in stukken. Doe het in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde pasta. Schep het uit de blender of keukenmachine.
- Doe de tomaten en tomatenpuree in de blender en mix dit ook tot een gladde pasta. Schep dit uit de blender of keukenmachine en houd apart.
- Verhit een grote pan met olie en bak hierin de kardemomzaadjes, kaneelstokje en laurierblaadjes. Voeg dan de uienpasta toe en bak dit al roerend in ongeveer 5 minuten.
- Voeg dan de tomatenpasta erbij en bak dit in een paar minuten tot het dikker wordt. Bak nu de kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder en chilivlokken in een paar minuten mee.
- Voeg de kipdijfilets rauw toe aan de saus en meng dit erdoor. Bak de kip al roerend in de saus in ongeveer 5 minuten.
- Schenk er 250 ml water bij en breng aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat ongeveer 25-30 minuten pruttelen zonder deksel op de pan tot de kip gaar en de saus ingedikt is.
- Garneer het gerecht met korianderblaadjes en serveer met naanbrood en een salade.
2 reacties
Dit gerecht was voor mij even wennen. De kaneel sprong er echt uit! Gelukkig is mijn partner dol op kaneel. Die wist er wel raad mee. Deze knusse curry is een absolute aanrader voor de herfst. Dankje voor het lekkere recept weer Hanneke
Hoi Kelly, kaneel is echt een specerij wat veel in de Indiase keuken gebruikt wordt. Maar je moet er wel van houden natuurlijk. Ben blij dat het weer goed in de smaak gevallen is, vooral voor jouw partner. En dankjewel weer voor jouw complimenten, dat doet mij goed.
Groetjes, Hanneke