Perentaartjes met amandelspijs en speculaaskruiden

Ik had heerlijke Sweet Sensation peren gekregen. Deze peer is een nieuw Nederlands ras, lekker stevig, zoet en sappig. Natuurlijk heerlijk om uit het vuistje te eten, maar ook leuk om er iets lekkers mee te maken. Het zijn deze perentaartjes met amandelspijs en speculaaskruiden geworden.

 

Dit taartje is een heel oud recept van mij, maar hij stond nog niet op de site. Goed excuus om ze dus te maken van deze lekkere peren. Het is een heerlijk herfstachtig taartje vooral door de speculaaskruiden. Ik ben sowieso gek op alles wat met bladerdeeg gemaakt is, maar dit taartje is toch echt speciaal. Het is niet alleen heel erg makkelijk te maken, maar het smaakt ook nog eens subliem. Leuk om te serveren bij de koffie of als nagerecht.
De saus is ook te simpel om te maken, je mengt gecondenseerde melk met een beetje drank. Ik heb nu een eau de vie poire gebruikt, maar je kunt ook rum of cognac gebruiken. Ook lekker. Of als je het voor kinderen gaat maken, meng er dan een beetje perensap door.
Als je bladerdeeg en peren in huis hebt, dan kan je dit taartje maken voor als je onverwacht bezoek krijgt.

 

Sweet Sensation Peer

 

Een nieuwe Nederlandse peer op de markt. Lekker stevig en sappig, met een kenmerkende mooie rode blos. Als deze peer rijp is en je eet hem, druipt hij niet. Ideaal dus voor onderweg. Maar ook heerlijk om er lekkere gerechten mee te bereiden, zoals bijvoorbeeld door een salade zoals deze Koolrabi salade met peer, dadels en walnoten. Of op deze Pizza met balsamico uien, peer en Stilton. Maar ook in zoete gerechten zoals een Filotaart met peer en pecannoten is deze peer heerlijk.

 

 

Recept Perentaartjes met amandelspijs en speculaaskruiden:

Perentaartjes met amandelspijs en speculaaskruiden. Dit is een simpel te maken maar oh zo lekker taartjes wat heel snel gemaakt is.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 grote peren
  • 1 blok amandelspijs
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 ei, geklutst
  • 200 ml gecondenseerde melk
  • 50 ml eau de vie poire

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Haal de vellen bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien op een bakplaat.
  • Schil de peren, snijd ze doormidden en lepel het klokhuis eruit. Snijd voor ongeveer 3/4 deel de peren in dunne plakjes.
  • Snijd dunne plakjes van de amandelspijs en leg een plakje op elk vel bladerdeeg. Bestrooi dit met een beetje speculaaskruiden.
  • Leg een halve peer diagonaal op een bladerdeegvel en snijd het bladerdeeg ruim rondom in de vorm van een peer. Vouw de randen naar binnen.
  • Snijd eventueel van het overgebleven bladerdeeg kleine blaadjes voor de bovenkant van de peer. Herhaal dit en bestrijk de randen van het bladerdeeg dan met ei.
  • Bak de perentaartjes in ongeveer 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen de saus door de gecondenseerde melk met de drank al roerend te verwarmen in een pannetje op laag vuur.
  • Haal de taartjes uit de oven en serveer de saus er apart bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating