Patatje Bravas

Patatas Bravas is een Spaans aardappelgerecht met een pittige tomatensaus. Deze saus gaat natuurlijk ook perfect bij een patatje. Weinig Spaanse gerechten zijn bekender dan Patatas Bravas. Deze klassieke tapa combineert perfect gebakken aardappelen met een pittige saus. Gecombineerd met een koud biertje is dit de ultieme middagsnack. Maar soms hebben we geen aardappelen bij de hand. Op die momenten raad ik je aan om dit patatje Bravas te proberen. Het enige wat je hoeft te doen is de patat te bakken of kopen, onder te dompelen met bravas-saus, aioli en afmaken met wat gerookte paprikapoeder.

Patatje Bravas

Patatas Bravas

Je kunt niet fout gaan met aardappelgerechten, maar Spaanse Patatas Bravas tilt gebakken aardappelen naar een hoger niveau. En dit komt door de pittige rode bravas-saus. Ik heb alle tips voor deze Spaanse aardappelen met een knapperige buitenkant en een luchtige binnenkant, het recept hiervoor vind je hier.
Weinig voedingsmiddelen zijn geruststellender – of veelzijdiger – dan de eenvoudige aardappel. En die pittige Spaanse aardappelen zijn geen uitzondering. Stukjes aardappel worden gebakken in extra vergine olijfolie tot ze perfect knapperig zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. De aardappelen worden vervolgens besprenkeld of gedrenkt (naar eigen keuze) in een levendige, perfect rokerige saus. Het is de perfecte snack om te delen met vrienden en familie, misschien met een kan sangria.

In heel Spanje zul je waarschijnlijk geen tapasbar vinden die geen Patatas Bravas serveert. Sommige bevatten naast de bravas-saus ook een aioli. Maar in Madrid worden Patatas Bravas bijna altijd geserveerd met de perfecte rode salsa brava.
Salsa brava is een licht pikante rode saus die traditioneel wordt geserveerd als onderdeel van dit aardappelgerecht. Het is gemaakt met een paar eenvoudige ingrediënten, zoals extra vergine olijfolie, gerookte paprika en tomaten.
Hoewel het niet vurig heet mag zijn, zou salsa brava wel een kick moeten hebben. Maar je kunt het aanpassen aan jouw eigen smaakpapillen.

Nog meer heerlijke patatrecepten:

Patatje nachos met knoflookgarnalen
Patatje met oesterzwammen gyros

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Patatje Bravas:

Patatje Bravas. Patatas Bravas is een bekend Spaans tapas gerecht. Omdat ik de smaken van deze saus zo lekker vind, heb ik het voor mijn patatje gemaakt.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerechten, Lunch, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 750 gr patat
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 4 el aioli of mayonaise
  • peper en zout

Saus

  • 3 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • ½ rode peper
  • 4 tenen knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 1 tl gerookte paprikapoeder

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 225 ̊C. Bestrooi de patat met paprikapoeder en bak ze in de oven (of in een frituurpan of je haalt lekkere frietjes bij de patatboer).
  • Als je de frites in de frituurpan bereid, strooi dan na het bakken de gerookte paprikapoeder erover.
  • Snipper de rode ui, snijd de rode peper (zonder zaadlijsten) fijn en pers of hak de knoflook fijn.
  • Fruit de ui in een scheut olijfolie op middelhoog vuur aan, voeg dan de knoflook en rode peper toe en bak dit nog even mee.
  • Voeg dan het blik tomaten en een blikje water toe en roer dit goed door elkaar. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur tot de saus is ingedikt.
  • Haal de patat uit de oven of frituurpan, verdeel ze over de borden en lepel de warme saus hierover. Lekker met een klodder aioli of goede mayonaise.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating