Pastinaak Muffins met Cranberry’s

Deze pastinaak muffins met cranberry’s bevatten ook amandelmeel voor een nootachtige smaak, plus een handvol gedroogde cranberry’s en gember om de zoetheid in evenwicht te brengen. De pastinaak wordt heel fijn geraspt, waardoor ze net gaar en licht smeuïg zijn. Ik hou wel van een goede muffin bij de koffie en jij?

En als je wilt kan je wat gehakte pecannoten of amandelen als een geweldige aanvulling door deze muffins doen. Ik raad echter niet aan om de cranberry’s over te slaan, omdat de muffins de iets zure extra structuur nodig hebben. Ik raad ook niet aan om de koekkruiden over te slaan, het is een waardevolle smaakmaker.
De pastinaak geeft een heerlijke zoetheid en is vochtig in de kern, cranberry’s zorgen voor een zuurtje en heldere kleur. Het amandelmeel zorgt voor een nootachtige en kruimelige korst.

Pastinaak muffins met cranberry’s

Pastinaken

De pastinaak wordt ook wel de ‘witte wortel’ genoemd. Dat is een logisch omdat het inderdaad een witgekleurde wortel is en het is ook familie van de winterwortel.
Je kunt pastinaak op vele manieren bereiden, je kunt er een soep, stamppot, puree, salade, rösti en frieten van maken of je roostert ze in de oven. En je kunt ze natuurlijk ook in zoete recepten verwerken zoals deze muffins
De pastinaak smaakt delicaat en complex, een beetje zoet met een hint van anijs maar ook een beetje nootachtige.

Pastinaak is een echte wintergroente en het is het beste verkrijgbaar van januari tot en met maart, maar soms ook al in de herfst.
Je vindt ze tegenwoordig ook gewoon bij de supermarkt. Natuurlijk kan je ze ook bij de groenteboer en op de markt kopen, zeker als je ze het liefste van Nederlandse bodem willen hebben.
Let er bij het kopen op dat de wortel stevig is en droog aanvoelt. Er moeten geen bruine plekken op de wortel zitten. De iets ‘slappere’ exemplaren kan je nog wel voor de soep gebruiken. Hoe kleiner de pastinaak, hoe meer smaak ze hebben.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Pastinaak muffins met cranberry’s:

Pastinaak muffins met cranberry’s. Het klinkt misschien heel vreemd om groenten te verwerken in een muffin, maar dit is heel erg lekker.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje, Zoete lekkernijen
Keuken Amerikaans
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

  • 150 gr zelfrijzend bloem
  • 150 gr amandelmeel
  • 175 gr rietsuiker of palmsuiker
  • 4 tl koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 100 gr gedroogde cranberry's
  • 7 gemberbolletjes, fijngehakt
  • 1 snufje zout
  • 1 sinaasappel
  • 4 eieren
  • 100 gr kokosolie (of boter)
  • 200 gr fijn geraspte pastinaak
  • 200 gr roomkaas
  • 100 gr poedersuiker, gezeefd

Instructies
 

  • Zet de oven aan op 180°C.
  • Rasp de schil van de sinaasappel en pers deze uit tot je 100 ml sap hebt.
  • Zorg dat je 2 aparte kommen hebt klaarstaan.
  • Meng het bakmeel met de koekkruiden en de suiker in een grote kom.
  • Smelt de kokosolie in een pannetje.
  • Klop in een andere kom de eieren los met het sinaasappelsap.
  • Nu mag alles gemengd worden in de kom met de bloem (niet te veel kloppen of roeren, hoeft geen super glad beslag te zijn).
  • Voeg de cranberry's, gember en de helft van de sinaasappelrasp toe aan het beslag en spatel dit erdoor.
  • Leg papieren vormpjes in het muffinbakblik. Verdeel het beslag hierin (de vormpjes niet helemaal tot de rand vullen).
  • Bak de muffins ongeveer 20-25 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn, komt hij er droog en schoon uit dan zijn de muffins klaar.
  • Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating