Parelcouscous met zalm, prei en erwten

Een heerlijk gerecht met een speciale couscous. Je kunt er een vegetarisch gerecht van maken door de vis weg te laten, maar ik moet zeggen dat de zalm er wel heel erg lekker bij is. Dus koop snel wat preistengels en je hebt misschien nog wel een zak erwtjes in de vriezer liggen. Dan kan je deze heerlijke parelcouscous met zalm, prei en erwten maken.

 

Parelcouscous

 

Ik ben gek op parelcouscous. De structuur van de ‘normale’ couscous vind ik niet zo prettig, maar parelcouscous vind ik erg lekker. Het zijn twee totaal verschillende producten en je kunt ze dan ook niet met elkaar vergelijken. Maar in principe kan je beide soorten gebruiken in diverse gerechten.

 

Couscous wordt gemaakt van grof gemalen gries van durum tarwe en komt uit de Marokkaanse keuken. In deze keuken is couscous onmisbaar, maar het wordt ook veel gegeten in andere Noord-Afrikaanse landen.
Couscous bereid je door de couscous een paar minuten te laten wellen in kokend water. Daarna kan je het op smaak brengen verse kruiden of met specerijen zoals bijvoorbeeld ras-el-hanout.

 

Parelcouscous wordt ook wel Jeruzalem couscous genoemd. Het is een klein rond balletje en lijkt een beetje op de Italiaanse bolletjes pastasoort Fregola.
Parelcouscous wordt veel in landen zoals Jordanië, Libanon, Palestina en Israël gegeten.
Deze wordt ook gemaakt van grof gemalen gries van de durum tarwe. Omdat parelcouscous groter is dan couscous, wordt het ook anders bereid. Je moet het namelijk ongeveer 10 minuten koken. Parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.

 

Zalm

 

Zalm bakken is even een handigheidje. Ik koop meestal zalm met huid als ik gebakken zalm wil maken. Door de zalm op de huid te bakken, bescherm je de vis. Daarbij krijg je nog een heerlijk krokant velletje wat niet te versmaden is.
Bak de zalm niet op te hoog vuur en laat de vis vooral liggen, dus niet teveel bewegen in de pan. Bak de zalm op de huidkant tot de garing halverwege de zalm is. Dit kan je goed zien bij dikke zalmfilets. Zet het vuur dan laag en draai de zalm voorzichtig om. Laat nog een minuutje aan deze kant bakken. Ik vind het het lekkerst als de zalm nog een beetje glazig is van binnen, dus niet helemaal doorbakken.
Koop wel goed zalm van de visboer en let op het ASC of MSC Keurmerk.

 

Tips:

 

Je hoeft niet bang te zijn voor de wijn. Als je deze laat inkoken verdampt de alcohol. Wil je liever toch geen wijn gebruiken, neem dat wat meer bouillon.
Misschien houd je niet van ansjovis, maar geloof me je zult de smaak niet echt terug vinden in het gerecht. Wel geeft het net wat extra smaak aan de parelcouscous.
Je kunt nog veel meer lekkere recepten met parelcouscous vinden op de site, zoals bijvoorbeeld deze heerlijke Lauwwarme parelcouscous salade met bietjes.

 

 

Recept Parelcouscous met zalm, prei en erwten:

Parelcouscous met zalm, prei en erwten. Een heerlijk en niet te moeilijk te bereiden gerecht met lekker veel groenten en zalm erin.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's, Vis
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 kg prei
  • 5 ansjovisfilets
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 3 el olijfolie
  • 300 g parelcouscous
  • 100 ml droge witte wijn
  • 400 ml visbouillon
  • 100 gr erwten (diepvries)
  • 4 zalmfilets
  • 100 gr verse roomkaas
  • peper en zout

Instructions
 

  • Snijd de prei in dunne ringen en doe dit in een vergiet. Spoel de prei schoon onder koud stromend water en laat dan goed uitlekken.
  • Snijd de ansjovis fijn, snipper de ui en hak of rasp de knoflook fijn. Bak in een bakpan in de olijfolie de ansjovis, voeg dan de ui, knoflook en prei toe en bak dit ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de parelcouscous toe en roer dit erdoor. Giet de wijn erbij en laat dit koken tot de wijn bijna verdampt is.
  • Schenk dan de bouillon erbij en kook ongeveer 7-10 minuten op middelhoog vuur tot de parelcouscous gaar is. Voeg als de couscous bijna gaar is de erwten erbij.
  • Zet het vuur dan uit en meng als laatste de roomkaas erdoor.
  • Bak ondertussen in een andere (antiaanbak)pan in een scheutje olijfolie de zalm op de huidkant naar onderen in ongeveer 3-4 minuten op middelhoog vuur.
  • Draai de zalm voorzichtig om en bak de andere kant nog een minuutjes tot de zalm net gaar is. Schep de couscous op de borden en leg de zalm er in z’n geheel of in stukken op.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating