Ouderwetse gestoofde sukadelappen

Sukadelappen (draadjesvlees) zijn afkomstig van de schouder van het rund. Dit vlees bevat veel spierweefsel omdat veel bewogen heeft. Sukade heeft midden door het vlees een pees lopen. Dit geeft het vlees een typische smaak en vleesstructuur. De pees kan je eten, vind je dit niet lekker, snijd hem dan na bereiding eruit. Ik had vandaag zo’n zin in ouderwetse gestoofde sukadelappen en heb ze daarom maar gemaakt. Past wel op deze koude dag, heerlijk in een stevige gietijzeren braadpan.

 

Sukadelappen bereiden is helemaal niet moeilijk, het heeft alleen een lange bereidingtijd nodig voordat het vlees gaar is.
Laat voor het bereiden eerst het vlees op kamer temperatuur komen (ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast halen).
Bak de sukadelappen van te voren even aan, totdat het een goedbruine kleur heeft. Met het aanbakken schroei je het vlees dicht, maar bak het niet te lang anders kan het vlees geen vocht meer opnemen. Hoe meer vocht de sukadelappen kunnen opnemen, hoe malser ze worden.

 

Je kunt voor dit vlees ook een snelkookpan gebruiken, om de bereidingstijd een stuk in te korten. Daarnaast voeg je een zuur ingrediënt toe waardoor het bindweefsel wat afbreekt en het vlees weer malser wordt.
Voor het stoven van sukadelappen gebruik je vocht in de vorm van bouillon, (donker) bier of wijn. Zorg ervoor dat dit vocht warm is.
Tijdens het stoven is het belangrijk dat de sukadelappen helemaal onder het vocht staan. Let daar tijdens het stoven wel op, voeg eventueel tussendoor nog wat vocht toe.
Gebruik het liefst hiervoor een grote gietijzeren stoofpan.

 

 

Nog meer stoofvlees

 

Een heel ander stoofgerecht met rundvlees, is deze Rundvlees stoofpot met balsamico. Probeer dat ook eens.

Ouderwetse gestoofde sukadelappen. Soms kan je zomaar zin krijgen in een gerecht van vroeger zoals deze ouderwetse gestoofde sukadelappen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 6 dl runderbouillon
  • 1 el mosterd
  • 2 el tomatenpuree
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 800 gr sukadelappen
  • peper en zout
  • 2 el bloem
  • 4 el rode wijnazijn
  • 40 gr roomboter
  • 2 uien, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, gehakt

Instructies
 

  • Verwarm in een grote stoofpan de bouillon met de mosterd, tomatenpuree, laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen.
  • Bestrooi de sukade met peper, zout en bloem. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de sukadelappen kort aan beiden kanten.
  • Doe dit eventueel in verschillende porties als al het vlees niet in de pan past.
  • Blus het vlees dan af met de wijnazijn en leg ze in de warme bouillon.
  • Bak in dezelfde bakpan de uien en knoflook glazig. Lepel ze dan bij het vlees in de bouillon.
  • Leg de deksel op de stoofpan en laat het vlees ongeveer 2,5 tot 3 uur heel zachtjes stoven tot de sukadelappen gaar zijn.
  • Serveer de sukade met gekookte aardappelen en rode kool.

52 reacties

  1. Heerlijk recept!! Heb het meerdere keren gemaakt tot volle tevredenheid van mijn familie

  2. Ik heb dit recept zondag gemaakt ‘s avonds en maandagavond als avondeten gegeten. Het is echt heerlijk en niet moeilijk om te maken. Ik heb het waarschijnlijk langer dan de aangegeven tijd laten sudderen maar dat is helemaal niet erg. Bedankt voor dit recept. Ik ga het zeker nog eens proberen.

  3. Bedankt voor het recept. Ik heb een snelkookpan gebruikt, ook heb ik sukade vlees direct bij een biologisch veeboerderij dat scheelt enorm qua kwaliteit. Vlees is mals als boter gekomen. Ga zeker dit recept vakker gebruiken. Ik rijstazijn.
    Deruijtervlees.nl

  4. Dankjewel Pearl, leuk om te vernemen. En inderdaad goed vlees scheelt heel veel, hierdoor krijg je een malser en lekkerder stoof.

  5. Dit is inderdaad het goede oude recept. Veel recepten op internet vind ik van onvoldoende culinair niveau, maar deze is echt helemaal goed. Staat overigens een klein foutje in de tekst, er lijkt iets te missen waar je bouillon / wijn / bier beschrijft.

    Ik ga deze week ook je Cassoulet maken, ziet er ook heerlijk uit.

    Top Hanneke, dank je wel.

  6. Dankjewel voor het compliment Jasper! Ga gelijk even kijken naar het recept. Ben benieuwd wat je van de cassoulet vindt.

  7. Na meerdere recepten voor ouderwets stoofvlees geprobeerd te hebben mag deze in het kookschrift!
    Zelfs mijn zoon had zonder dat hij het doorhad zijn bordje leeg. Mijn dank voor het recept.

  8. Heel erg lekker! Had geen jeneverbessen en ook geen rodewijnazijn in huis, maar de volgende keer ga ik dat er nog aan toevoegen. Kan me niet voorstellen dat het nog lekkerder kan.

  9. Beste Hanneke,
    De sukade stoof staat nu een minuut of 20 te smorrelen, deksel even van de pan en jawel een olfactorische deja vu vervuld mij, als of ik weer als kleine jongen bij oma in de pan gluur, vanavond met rode kool en goudrenet met aardappelpuree,
    Groet,
    Job

  10. Hallo Job,
    Super leuk om te horen, dankjewel voor het delen.
    En inderdaad lekker met die rode kool en goudrenet met aardappelpuree.
    Geniet ervan!

  11. De jeneverbessen hebben een hele specifieke smaak wat je niet vervangen kunt.
    Als je ze niet kunt vinden, zou ik het niet vervangen door iets anders. Tenzij je gin in huis hebt, dan kan je een klein scheutje hiervan toevoegen.
    Hoop dat je hier wat aan hebt.

  12. Veel sucadelapjes gegeten, maar dit recept is echt voortreffelijk….. een heerlijke jus en een grandioos stukje vlees… Voortreffelijk.

  13. Het ruikt heerlijk nu. Morgen eten. Zonder knoflook. Vraagje: kan je het vocht als fond gebruiken voor soep?

  14. Dankjewel, altijd fijn om te vernemen. Ik zou het vocht niet gebruiken voor soep. Als je het in een jampotje in de koelkast bewaart blijft het aardig lang goed en kan je het als jus gebruiken bij een ander gerecht.

  15. Ik heb alles klaar en het staat te stoven. Ben heel benieuwd.
    Mijn vraag is ka het ook met pan en al in de oven? Hoeveel graden en hoe lang moet het dan eventueel?
    Gr Lia

  16. Hoi Lia, ja het kan in de oven mits je een pan met deksel hebt die geschikt zijn voor de oven. Ik zou de oven niet hoger dan 100 graden C doen. Het braden duurt dan wel een stuk langer, ongeveer 6 – 7 uur voordat het vlees gaar is. Gr. Hanneke

  17. Hoi Hanneke,
    Wij hebben gesmuld van de sucadelapjes.
    Jouw recept is perfect!
    Ik heb het gecombineerd met spruitjes.
    En had nog een mooie Pinot noir uit de Bourgogne. Paste er goed bij.

  18. Ik ga het morgen maken, dus in een grote braadpan maak je eerst de saus etc als ik het goed begrijp? Dan het vlees aanbakken in een koekenpan? En deze dan vervolgens in de braadpan met saus? De rest is helder haha bedankt voor dit mooie recept, ben erg benieuwd!!

  19. Hoi Anja,
    Ja dat klopt helemaal.
    Dus bouillon met alle ingredienten in de stoofpan en dan in een andere pan het vlees goed bruin aanbakken. Dan kan het in de pan met saus.
    Succes ermee, ben benieuwd hoe het gegaan is. Laat je mij dat weten?
    Gr. Hanneke

  20. De Sucadelappen vorige week gemaakt, het was echt fantastisch lekker. Kinderen en kleinkinderen hebben genoten. Alles schoonop. Klaargemaakt met rodekool en aardappelen.. echt super!! Dit maak ik gegarandeerd weer.

  21. Ik heb ipv sucadelappen,ierse riblappen gebruikt..Heb wel wat bloem met water toegevoegd omdat ik de saus toch te dun vond..Ben benieuwd wat mijn vader er van vindt…Speciaal voor hem voor zijn vaderdag morgen…

  22. Hallo Saskia, je kan als het vlees gaar is, het ook uit de pan halen en dan de jus op hoog vuur laten inkoken. Ben benieuwd wat jouw vader ervan vindt, laat jij mij dit nog weten? Gr. Hanneke

  23. Ik wil dit morgen gaan maken, 1 vraag: na het aanbakken van het vlees afblussen met rode wijnazijn. Daarna vlees met de azijn bij de bouillon gieten?

  24. Hallo Charlotte, ja het vlees met de azijn gaat bij de bouillon. Succes ermee en laat je me weten hoe het gesmaakt heeft? Gr. Hanneke

  25. Lijkt me superlekker….Ga deze nu maken… even een vraagje… kan dit ook in de slowcooker?
    Zoja, hoelang duurt dit dan ongeveer?

  26. Hoi Christine, leuk dat je dit recept gaat maken. Ja het kan ook in de slowcooker. Ik denk dat je ongeveer op 9-10 uur (op low) moet rekenen.
    Laat je me weten of het gelukt is en hoe het gesmaakt heeft? Groetjes, Hanneke

  27. Iemand nog een leuke tip wat te doen met de overgebleven bouillon?
    Heb het recept vandaag gemaakt. Voor het stoven heb ik een hooimadam/hooikist gebruikt.
    Gaat erg goed, en is erg handig met de huidige energie prijzen.
    Nouja hooimadam.. ik gebruik gewoon het bed en een 4 dubbelgevouwen 2 persoonsdekbed erover heen. Blijft erg goed warm op die manier, en kan het dus lekker garen!
    Succes er allemaal mee!

    Groetjes, Mieke

  28. Hoi Mieke, je kunt de bouillon/jus natuurlijk altijd weer als jus bij een stamppotje gebruiken o.i.d.
    En goed idee van jou om het op deze manier te bereiden.
    Mvg, Hanneke

  29. Erg lekker recept! Ik heb jullie recept gevonden voor stampot met knolselderij, wortel en aardappel. Net de laatste hap op en mijn vriendin is erg onder de indruk! Bedankt! Pluspunten voor de bouillon invriezen!

  30. Dit is mijn go-to recept geworden voor sukadestoof! Mijn man kan door allerlei allergieën weinig eten (ik laat dan ook de tomatenpuree weg en gebruik een glutenvrij bloemmengsel), maar deze stoof is altijd goed. Gaat straks met kerst ook op tafel. Dank voor het delen!

  31. Hallo Laura, Wat fijn om te horen! En dankjewel voor de complimenten. Fijne feestdagen en vriendelijke groeten, Hanneke

  32. Hoi Roos, ik ben geen diëtiste en kan jou daarom helaas niet vertellen wat de calorieën en de macro’s per portie zijn.

  33. Leuk om te horen Martin, laat je me weten hoe het gesmaakt heeft?
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating