Na mijn gastric sleeve operatie verdraag ik rijst erg slecht. Maar orzo pasta gaat wel goed. Nou vond ik dat altijd al een heerlijke pasta soort, dus vervang ik rijst af en toe door orzo. Orzo pasta heeft de vorm van een rijstkorrel. Het voordeel van deze pasta is dat het heel erg snel gaar is. Ook een reden om het te gebruiken. Deze Orzotto met saffraan lijkt op de Italiaanse klassieker Risotto alla Milanese. Alleen is de risottorijst nu vervangen door de orzo.
Orzo wordt ook wel riso of of rissoni genoemd. Je kunt het vinden in de grotere supermarkten of bij een Turkse winkel.
Door de saffraan krijgt de orzotto een mooie gele kleur. Saffraan geeft het gerecht ook nog een bijzondere smaak. Saffraandraadjes zijn de meeldraden van een krokussoort. Deze worden met de hand geoogst, vandaar dat de saffraan behoorlijk kostbaar is. Je hebt er gelukkig niet zoveel van nodig in dit gerecht. De beroemde Engelse TV kok Floyd zei altijd als hem gevraagd werd hoeveel saffraan moet ik gebruiken…..zoveel als jij je veroorloven kunt!
Gebruik wel een lekkere en krachtige (zelfgemaakte) runderbouillon voor dit gerecht.
Ik had nog wat Tête de Moine kaas over en daarvan heb ik nog wat krullen geschaafd en op de orzotto geserveerd.
Orzotto
En nog zo’n heerlijk gerecht met deze pasta is Orzotto nero met pijlinktvis
Ingredients
- 500 ml runderbouillon
- 1 tl saffraan
- roomboter
- 1 uitje, gesnipperd
- 250 gr orzo
- 1 glas witte wijn
- 50 gr Parmezaanse kaas
- peterselie
Instructions
- Meng de saffraandraadjes door de warme runderbouillon en laat even trekken.
- Smelt een klont boter in een hapjespan en fruit de ui heel zachtjes glazig (mag niet bruin worden). Voeg de orzo toe en bak even mee.
- Blus het af met de witte wijn en laat deze op matig vuur bijna helemaal inkoken.
- Voeg dan de bouillon erbij en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen tot de orzo gaar is. Laat de orzo niet helemaal droog koken, het mag nog een beetje vochtig zijn.
- Meng nu nog een klont roomboter en de Parmezaanse kaas erdoor en meng alles goed tot het smeuïg is. Serveer met wat gehakte peterselie.