Een heerlijk fusion gerecht waar pittige Cajun en romige Italiaans orzo elkaar ontmoeten in deze heerlijke Cajun orzotto met garnalen. Dit eenpansgerecht heeft alles wat je nodig hebt voor een stevige maaltijd. Romige orzo, veel groenten, pittige worst en lekkere garnalen waar je dol op zult zijn.
Wanneer klassiek Cajun-eten klassiek Italiaans eten ontmoet, is dat een hele goede combinatie. Het is een samenspel van een soort Jambalaya en een orzotto. Wanneer twee gerechten klaar zijn, hebben ze doorgaans hele verschillende resultaten, maar als ze worden samengevoegd, worden ze de beste combi.
Als je niet bekend bent met Jambalaya, ben je niet de enige. Ik heb er pas de laatste jaren kennis mee gemaakt en inmiddels ben ik een volwaardig kampioen van het pittige, kruidenrijke rijstgerecht. Ik heb al mijn favoriete delen van Jambalaya – de worst en de specerijen– genomen en gecombineerd met mijn favoriete pastagerecht aller tijden: orzotto.
Ingrediënten
Andouille-worst wordt gebruikt in de klassieke Jambalaya. Aangezien die moeilijk (of niet) verkrijgbaar is in ons land, heb ik dit vervangen door chorizo.
Groenten, ik heb twee gekleurde paprika’s en ui gebruikt, je kunt ook een rode en groene paprika nemen.
Knoflook, gebruik zoveel knoflook als jou lekker lijkt.
Cajunkruiden bevat tijm, oregano, gerookte paprika, knoflookpoeder, uienpoeder en een klein beetje cayennepeper. Je kunt deze mix zelf samenstellen of kant-en-klaar kopen.
Tomaten, in plaats van tomatenpuree, heb ik 10 kleine tomaatjes erin verwerkt.
Wijn, neem een droge witte wijn of vervang dit door bouillon.
Orzo, dit is een pastasoort wat de vorm van een rijstkorrel heeft. Het voordeel hiervan is dat deze pasta snel gaar is en lekker romig wordt. Je kunt het vervangen door arborio rijst en er een risotto van maken. Dan ben je wel iets langer bezig.
Kippenbouillon, gebruik een bouillonblokje of zelfgemaakte bouillon.
Tips:
Je kunt nog extra groenten toevoegen zoals champignons, maïs, boontjes en/of courgette.
Laat de wijn toe wel volledig verdampen, hierdoor raak je de alcohol kwijt.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Cajun orzotto met garnalen:
Ingrediënten
- 200 gr chorizo
- 200 gr rauwe garnalen
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 10 tomaatjes
- 2 tl cajunkruiden
- 2 el olijfolie
- 350 gr orzo
- 100 ml witte wijn
- 300 ml kippenbouillon
- peper en zout
Instructies
- Snijd de chorizo in dunne plakjes. Breng de garnalen op smaak met 1 tl cajunkruiden. Snijd de paprika’s in dunne repen, de ui in dunne halveringen en hak de knoflook fijn.
- Verhit een grote koekenpan met1 el olijfolie op middelhoog vuur. Bak hierin de worst tot hij bruin is en draai de plakjes dan om. Haal uit de pan en zet opzij.
- Bak in dezelfde pan in de chorizo olie de garnalen gaar in 2-3 minuten. Haal ze eruit en leg opzij.
- Zet het vuur middelhoog en voeg de paprika, ui, knoflook, tomaatjes en 1 tl cajunkruiden toe en bak dit 4-5 minuten tot de groenten zacht zijn, maar nog steeds knapperig.
- Doe de rijst erbij en bak dit even mee in de pan. Giet dan de wijn erbij en laat dit een minuut of 2 inkoken.
- Voeg de kippenbouillon en de plakjes worst toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat dan ongeveer 10-15 minuten koken tot de bouillon is geabsorbeerd.
- Meng als laatste de garnalen erdoor. Roer alles door elkaar en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Garneer met gehakte groene kruiden.