Via instagram heb ik contact met een ontzettend leuk mens die samen met haar man sinds 2014 gasten ontvangt in een vakantieverblijf in de Aveyron in Zuid Frankrijk.
Op haar site plaatst Boor de recepten die zij twee keer per week voor hun gasten kookt. Op een dag zag ik een Tarte Tatin voorbijkomen waarbij ze zoute boter en tijm gebruikt had. Dat leek mij ontzettend lekker en die wilde ik graag eens maken. Eindelijk was het zover, ik dacht dat ik alles in huis had. Op zondags eten wij namelijk altijd een zelfgemaakt toetje en die tarte tatin zou ik gaan maken vandaag. Maar…..de helft van de appels waren niet meer goed. Dus te weinig appels in huis om zo’n lekkere taart te maken. Niet getreurd, ik maak gewoon mini’s. Ieder een half appeltje is eigenlijk ook wel genoeg na het eten, toch? Het zijn dus mini Tarte Tatins met gezouten boter en tijm geworden.
Domaine Malpas Kookt
Hier vind je het recept van Boor. Bekijk gelijk de site voor de andere recepten en hun gastenverblijven.
Ingredients
- 100 gr (riet)suiker
- 50 gr zoute roomboter
- 3 appels
- 3 takjes tijm
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 6 blaadjes bladerdeeg
Instructions
- Verwarm de oven voor op 190˚C.
- Schil de appels en snijd ze doormidden. Verwijder het klokhuis met een bolletjessteker.
- Doe de suiker en een half glas water in een koekenpan en zet dit op middelhoog vuur. Laat de suiker smelten tot er een karamel ontstaat. Houd de pan wel goed in de gaten!
- Doe nu de boter erbij en laat dit smelten in de karamel. Leg de appels met de bolle kant in de karamelboter en laat even sudderen hierin.
- Steek ondertussen met een steekring (iets groter dan de muffinvormpjes) rondjes uit de plakjes bladerdeeg. Prik hier gaatjes in en bestrooi met de vanillesuiker en kaneelpoeder.
- Verdeel de tijmblaadjes over de 6 muffinvormpjes en leg in elk vormpje een halve appel met de bolle kant naar beneden. Lepel de karamelboter uit de pan hierover.
- Leg nu de bladerdeegrondjes op de appel en duw het deeg iets naar binnen in de vormpjes.
- Leg de muffinbakblik op een ovenschaal en schuif deze in de hete oven.
- Bak de taartjes in het midden van oven in ongeveer 25-30 minuten gaar. Haal ze dan uit de oven en laat 5 minuten staan.
- Leg dan een grote plank op de muffinvorm en keer dit voorzichtig samen om (pas op voor de hete karamel!) zodat de taartjes op de plank terecht komen.
- Serveer ze warm of koud met een toef slagroom of een bolletje vanille ijs en waan je in Zuid-Frankrijk.