Mini Tarte Tatins met gezouten boter en tijm. Ik wilde een Tarte Tatin maken maar had veel te weinig appels in huis. Toen bedacht ik deze Mini Tarte Tatins met gezouten boter en tijm, zijn ze niet ontzettend schattig geworden?
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 35 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Gang Nagerechten
Keuken Frans
- 100 gr (riet)suiker
- 50 gr zoute roomboter
- 3 appels
- 3 takjes tijm
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 6 blaadjes bladerdeeg
Verwarm de oven voor op 190˚C.
Schil de appels en snijd ze doormidden. Verwijder het klokhuis met een bolletjessteker.
Doe de suiker en een half glas water in een koekenpan en zet dit op middelhoog vuur. Laat de suiker smelten tot er een karamel ontstaat. Houd de pan wel goed in de gaten!
Doe nu de boter erbij en laat dit smelten in de karamel. Leg de appels met de bolle kant in de karamelboter en laat even sudderen hierin.
Steek ondertussen met een steekring (iets groter dan de muffinvormpjes) rondjes uit de plakjes bladerdeeg. Prik hier gaatjes in en bestrooi met de vanillesuiker en kaneelpoeder.
Verdeel de tijmblaadjes over de 6 muffinvormpjes en leg in elk vormpje een halve appel met de bolle kant naar beneden. Lepel de karamelboter uit de pan hierover.
Leg nu de bladerdeegrondjes op de appel en duw het deeg iets naar binnen in de vormpjes.
Leg de muffinbakblik op een ovenschaal en schuif deze in de hete oven.
Bak de taartjes in het midden van oven in ongeveer 25-30 minuten gaar. Haal ze dan uit de oven en laat 5 minuten staan.
Leg dan een grote plank op de muffinvorm en keer dit voorzichtig samen om (pas op voor de hete karamel!) zodat de taartjes op de plank terecht komen.
Serveer ze warm of koud met een toef slagroom of een bolletje vanille ijs en waan je in Zuid-Frankrijk.