Menemen recept met sucuk

Menemen is een klassiek Turks ontbijtgerecht, maar eerlijk gezegd vind ik het op elk moment van de dag heerlijk. Waarom zou je het beperken tot de ochtend? Met een paar extra ingrediënten maak je er in een handomdraai een stevige avondmaaltijd van.

Zoals je weet, draait menemen om eenvoud en smaak. Het gerecht bestaat uit paprika, tomaat, ui, kruiden en natuurlijk eieren. Door er sucuk aan toe te voegen – een pittige Turkse worst – geef je het net dat beetje extra. Perfect voor een snelle, voedzame maaltijd zonder in te leveren op smaak. En wist je dat eieren niet alleen vullend zijn, maar ook een uitstekende bron van eiwit? Als je benieuwd bent hoeveel eiwit er precies in 1 ei zit, lees dan dit handige overzicht op Sportershart.nl.

Wat is sucuk?

Sucuk is een gekruide worst gemaakt van rundvlees en heeft een uitgesproken pittige smaak. Het is kruidig, licht knoflookachtig en geeft gerechten een intense umami-boost. Je vindt het in Turkse supermarkten en sommige grotere reguliere supermarkten.

Wil je liever een vegetarische variant? Laat de sucuk dan weg of vervang het door feta of gegrilde aubergine. Zo blijft het een heerlijk gerecht, maar dan zonder vlees.

Probeer ook eens dit eenpansgerecht Mexicaanse hash brown

Menemen met sucuk recept:

Menemen met sucuk. Menemen is een eiergerecht met paprika's, tomaten, uien en kruiden wat als ontbijt gegeten wordt in Turkije. Serveer het met Turks brood.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 17 minuten
Totale tijd 22 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch
Keuken Midden Oosten
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 3 sucuk worstjes, in kleine blokjes
  • 2 rode puntpaprika, in dunne repen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 eieren
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 el suiker
  • 1 tl ras-el-hanout
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 5 takken verse koriander

Instructies
 

  • Bak in een grote koekenpan de stukjes worst goudbruin in een scheutje olijfolie. Voeg nu de
  • paprika en ui toe en bak dat ongeveer 5-7 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg nu het blikje tomatenblokjes toe, met de suiker en de kruiden. Laat dit ongeveer 5 minuten pruttelen.
  • Maak een paar gaten in de saus en breek hierin de eieren. Zet nu een deksel op de pan en laat op middelhoog vuur stoven tot de eieren gaar zijn (ongeveer 3-4 minuten).
  • Haal de pan van het vuur en strooi er de gehakte korianderblaadjes over. Serveer de pan op tafel met een lekker (Turks) brood erbij.

12 reacties

  1. Hoi Linda, dank je wel. Dan moet je dit gerecht zeker eens proberen. Het is namelijk heerlijk bij het Turks brood.

  2. Heerlijk vind in dit. Al heb ik het nooit als ontbijt gehad toen ik 3 maanden in Turkije was. Misschien alleen bij de locals?

  3. Dank je wel. Mijn zusje woont in Turkije en eet dit wel 's morgens. Ik vind het eerder een lunch of avondeten.

  4. Dank je wel Ilse. Ik zou zeggen probeer het eens, is helemaal niet moeilijk om te maken 🙂

  5. Word hier bijna 1x in de 2 weken gegeten en ik maak dan ook een portie voor een vriendin en haar man.

  6. Ik heb het vandaag voor het eerst gemaakt ik ben benieuwd, mijn vriend eet dit regelmatig op werk met zijn collega's

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating