Kruidige pompoen fritters met chilisaus

Deze kruidige pompoen fritters met chilisaus zijn lekker als een snack of als bijgerecht bij een stukje vlees of kip. Fritters, beignets, rösti van pompoen of pompoenkoekjes, maakt niet uit hoe je ze noemt, ze zijn gewoon superlekker. En zijn ze niet prachtig mooi oranje? Die spatten toch van het bord af.

 

Fritters

 

Fritters zijn een soort kleine pannenkoekjes, die meestal gemaakt worden van groenten. Ze kunnen zowel hartig als zoet gemaakt worden. Het is een ideale manier om restjes groenten op te maken. Ze snijd ze fijn of raspt ze en mengt ze door een beslag. Breng het op smaak met verse kruiden of specerijen en je hebt een heerlijk hapje gemaakt.
Ideale groenten om fritters te maken zijn natuurlijk pompoen, maar ook courgette, wortel, rauwe rode biet, pastinaak, knolselderij, zoete aardappel of maïs.
Ze worden gebakken in olie en zijn daardoor lekker knapperig van buiten. Klinkt goed toch?
Dus heb jij nog wat van deze groenten in de koelkast liggen, maak er dan eens fritters van.

 

Pompoen

 

Ik had nog een ‘fles’ van een flespompoen liggen. Het bolle gedeelte had ik gebruikt om blokjes van te maken voor een gerecht. Nou goed idee om dit stuk pompoen te gebruiken voor dit heerlijke hapje. Het zijn er alleen wel erg veel geworden, dus je kunt het recept ook halveren.
Ik ben gek op pompoen en daarom kan je heel veel pompoenrecepten vinden op de site. Van pompoenmousse, smoothie, soep, taart tot Gegrilde pompoensteaks met feta, cranberries en dukkah.

 

Tips:

 

De zoete chilisaus* die ik erbij geserveerd heb, is zelfgemaakt. Helemaal niet moeilijk om te doen en zoveel lekkerder. Wil jij die chilisaus ook eens proberen, dan vind je hier het recept.
Als je niet van koriander houdt, vervang dit dan peterselie of bieslook. Of je gebruikt wat meer lente-ui.
De Parmezaanse kaas geeft extra smaak aan de fritters en het zorgt ervoor dat tijdens het bakken de pompoenrasp aan elkaar blijft plakken.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Kruidige pompoen fritters met chilisaus:

Kruidige pompoen fritters met chilisaus. Ik had nog wat pompoen over en heb daar deze heerlijke hartige koekjes van gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerechten, Hapjes, Kerst, Lunch, Tapas/Hapjes/Snacks, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten, Voorgerechten
Keuken Aziatisch, Nederlands
Porties 20 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gr pompoen
  • 2 lente-uitjes,
  • 5 takken verse koriander
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 tl zout
  • ½ tl zwarte peper
  • koolzuurhoudend water, ijskoud
  • plantaardige olie om te bakken
  • zelfgemaakte zoete chilisaus*

Instructies
 

  • Snijd de pompoen in stukken, verwijder de zaadjes en schil de pompoen. Rasp de pompoen in je keukenmachine of met de hand.
  • Snijd de lente-ui in dunne ringen. Haal de blaadjes koriander van de stengels en snijd de stengels fijn.
  • Meng de bloem met chili-, komijn-, gemberpoeder, Parmezaanse kaas, zout en peper in een grote kom en meng.
  • Giet zoveel koolzuurhoudend water erbij tot je een dik beslag hebt en meng dit goed door elkaar.
  • Meng de pompoen, lente-ui en de koriandersteeltjes door het beslag. Lijkt het mengsel te dun, dan kan je nog wat bloem toevoegen.
  • Verhit een laagje olie in een bakpan met zware bodem.
  • Bak hierin de fritters in (1 eetlepel) porties ongeveer 4-5 minuten tot ze aan beide kanten goudbruin zijn.
  • Schep ze uit de olie en laat de fritters uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer ze zo warm mogelijk.

2 reacties

  1. Klopt dit recept wel? Zoveel water? Natte boel in de pan. Werd echt helemaal niks. Het nog een beetje kunnen redden door wat eieren toe te voegen. En dan de smaak. Zo flauw! Jammer hoor.

  2. Wat jammer om te horen Sus. Ik heb het recept aangepast, dankjewel.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating