Dit recept voor sticky Aziatische krabbetjes met 5-spice wordt langzaam en op lage temperatuur in de oven gegaard en afgewerkt met een zoet en kleverig glazuur. De ribben zijn zo mals dat ze in je mond smelten. Zorg ervoor dat je ze serveert met extra saus!
Dit recept voor zoete sticky krabbetjes is mijn nieuwe favoriete manier om ze te bereiden. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op een klassiek recept, maar de gedurfde Aziatische smaken passen zo goed bij het varkensvlees, dat jij er ook aan verslaafd raakt.
Deze ribben krabbetjes ingesmeerd met een marinade van bourbon, bruine basterdsuiker, knoflook, sojasaus, 5-spice en Sriracha. De suikers karamelliseren en worden stroperig. Dit maakt de krabbetjes niet alleen plakkerig, maar het geeft ze ook een ongelooflijk zoete en zoute smaak.
Omdat het vlees langzaam op lage temperatuur wordt gegaard, breken het collageen en bindweefsel volledig af, wat resulteert in super malse ribben. Dit is de beste manier om ze te bereiden.
Krabbetjes*
Vroeger werd het veel gegeten, maar tegenwoordig kent men het niet. Krabbetjes werden ook wel gebruikt om erwtensoep van te maken, maar je kunt ze ook langzaam stoven.
Vraag jouw slager vragen of hij deze ribbetjes met extra vlees kan snijden voor jou. En misschien kan je ze ook in de supermarkten vinden.
Krabbetjes en spareribs zijn eigenlijk niet helemaal hetzelfde. Wanneer de ribbetjes van het varken worden gesneden, noemen we dit spareribs. De grotere ribben bij het borstbeen, worden krabbetjes genoemd, soms ook wel de ‘platte ribben’. Er zit meer vlees aan de ribben en ook wat meer vet. Echte krabbetjes hebben nog een stukje kraakbeen aan het uiteinde. Krabbetjes zijn goedkoop. Ze hebben wel een lange bereidingstijd nodig.
De variant van de koe, heet ‘short ribs’ en die zijn wel ontzettend populair.
Tips:
- Je kunt deze Aziatische krabbetjes in de slowcooker of in de oven maken. Hoe dan ook, ik raad aan om ze op het einde te grillen op de barbecue of in een grillpan.
- Lekker bij deze krabbetjes is deze Chinese koolsalade.
- Mocht je restjes over hebt, warm het vlees dan op en serveer het op een broodje.
- Deze Krabbetjes uit de oven met barbecuesaus zijn ook erg lekker.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Krabbetjes met 5-spice:
Ingrediënten
- 1,5 kg krabbetjes*
Marinade
- 175 ml Bourbon
- 90 gr donkerbruine basterdsuiker
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- 4 el sojasaus
- 2 el Chinese 5 spice kruiden
- 2 el Sriracha saus
- 1 tl zout
Instructies
- Snijd de krabbetjes los van elkaar.
- Meng de marinade in een grote afsluitbare bak en doe hierin de krabbetjes, meng ze goed door de marinade. Zet dit in de koelkast en laat een nacht marineren.
- Verwarm de oven voor op 150˚C.
- Haal de krabbetjes uit de marinade en leg ze op een bakplaat voorzien van aluminiumfolie.
- Zet ze in de oven en bak ze twee uur of zo lang tot het vlees bijna van het bot valt (halverwege de ribbetjes wel even omdraaien).
- Doe de marinade in een pan en kook dit in tot er een dikke saus ontstaat.
- Leg dan de krabbetjes even op de barbecue en grill ze aan beide kanten.
- Serveer de ribbetjes op een schaal en schenk de saus erover of serveer het apart in een kom.
- Lekker met een salade.
2 reacties
Kan je het ook met whisky marineren?
Hoi Eric, ja natuurlijk kan je het ook met whisky marineren.
Groetjes, Hanneke