Koolrabisoep met blauwe kaas

Heb jij wel eens koolrabi gegeten? Waarschijnlijk niet. Het is niet zo’n populaire groente in ons land, waarschijnlijk omdat je niet weet wat je met deze groente aan moet. Koolrabi is een soort van ‘vergeten groente’ die nog weinig meer gebruikt wordt in onze keuken. Maar ik heb een heerlijk recept voor een koolrabisoep met blauwe kaas voor jullie. Dus snel naar de groenteboer om deze groente te halen en dit zalige fluweelzachte soepje te maken.

 

Vergeten groente

 

Vergeten groenten zijn bepaalde groenten die we vroeger veel aten, maar nu niet meer zo bekend zijn. Laat staan dat we ze nog kopen.
Waarom zijn ze vergeten?
Ten eerste omdat de smaak van sommige van deze groenten ons niet meer aanspreekt.
Of omdat ze maar beperkt houdbaar zijn.
Of ze hebben een lange bereidingstijd nodig, maar nu ‘slow food’ en ‘slow cooking’ weer helemaal hot is, zijn langere bereidingstijden geen probleem.

 

We willen vergeten groenten niet meer vergeten omdat er naast de nadelen ook nogal heel wat voordelen zijn, zoals:
We willen andere smaken proeven. Veel vergeten groenten hebben een echt nieuwe smaak voor ons.
We willen meer varieren in het menu.
Duurzaamheid, deze groenten komen uit eigen land waardoor ze geen tig-duizend kilome-ters hoeven te vliegen voordat ze op ons bordje liggen.
Redenen genoeg om de vergeten groenten te kopen en uit te proberen!

 

Koolrabi

 

De koolrabi is een knolgroente die in ons land geteeld wordt. Het groeit – in tegenstelling tot koolraap – boven de grond.
De knollen zijn lichtgroen van buiten en mooi wit vanbinnen.
Deze caloriearme groente is rijk aan vitaminen en mineralen.
De smaak van koolrabi lijkt een beetje bloemkool, maar is wat pittiger. Rauwe koolrabi smaakt selderijachtig.
Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Probeer ook eens deze Koolrabi salade met peer, dadels en walnoten, Gratin van koolrabi met blauwe kaas, Salade met koolrabi, rammenas en gerookte eendenborst, Salade met koolrabi, groene appel en baby boerenkool en Gevulde koolrabi met kippengehakt.

 

Blauwe kaas

 

Ik heb een pittige blauwe kaas gebruikt en dit was heerlijk bij de soep. Als je niet van blauwe kaas houdt, vervang het dan door geitenkaas of feta.

 

 

Recept Koolrabisoep met blauwe kaas:

Koolrabisoep met blauwe kaas. Koolrabi is niet zo'n populaire groente en dat is jammer. Je kunt er namelijk lekkere gerechten van bereiden zoals deze soep.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Kerst, Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 kg koolrabi
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • 1 laurierblaadje
  • 1 ltr groentebouillon
  • 100 ml slagroom
  • 1 bakje tuinkers
  • 50 gr blauwe kaas

Instructions
 

  • Schil en snijd de koolrabi in blokjes van 1,5 centimeter. Schil en snipper de uien en hak de knoflook fijn.
  • Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit de uien en knoflook tot ze glazig zijn.
  • Voeg de koolrabi en laurierblad erbij en bak een paar minuten.
  • Giet de groentebouillon erbij en kook het in ongeveer 25 minuten tot de blokjes koolrabi zacht zijn. Haal het laurierblad eruit.
  • Voeg room toe en pureer de soep met een staafmixer (of in een blender) tot hij mooi glad en romig is. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de soep in de kommen en knip de tuinkers erboven. Verkruimel de blauwe kaas en verdeel dit ook over de soep.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating