pittige pepers

Hoe kan je eten minder pittig maken? 6 Tips

Ben jij ook zo gek op spicy gerechten? Ik wel! Maar soms gaat het mis: te veel pepers, sambal of een flinke scheut Sriracha kan je gerecht net iets te pittig maken. Wat doe je dan? Hoe kun je eten minder pittig maken?

De zaadlijsten en zaadjes van pepers verwijderen scheelt al veel pit. Meestal haal ik deze eruit, maar sommige pepers blijven verraderlijk scherp. Test het door een klein stukje van het puntje te proeven. Zo krijg je een goede indicatie van de pittigheid.

Eten minder pittig maken op 6 manieren

Als je gerecht toch te pittig is geworden, zijn er manieren om het te redden. Afhankelijk van het gerecht kun je extra ingrediënten toevoegen. Heb je bijvoorbeeld een curry gemaakt, voeg dan meer groenten toe. Bij een pastasaus kun je tomaten toevoegen, die neutraliseren de pittigheid uitstekend.

Pittig eten minder pittig maken:

1. Suiker of honing
Met een schepje suiker of honing breng je het gerecht weer in balans. Voeg niet te veel toe, om te voorkomen dat het te zoet wordt. Probeer het beetje bij beetje.

2. Citroen of azijn
Een zuurtje, zoals citroensap, limoensap of azijn (rode wijnazijn of balsamico), kan pittigheid verzachten. Dit werkt ook goed als aanvulling op een zoetstof.

3. Melkproducten
Melk, yoghurt, room, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe randjes van een gerecht af. Zorg wel dat het past bij de smaak van je gerecht. Een pittige curry met extra kokosmelk is bijvoorbeeld een goede combinatie.

4. Bouillon
Voor een te pittige soep kun je een niet te sterke bouillon toevoegen. Dit maakt de soep minder scherp en verlengt de smaken. Voeg ook wat extra ingrediënten toe die in de soep passen.

5. Pindakaas
In curry’s, stoofschotels en soepen werkt een lepel pindakaas vaak goed. Let erop dat het bij de smaken van je gerecht past en dat er geen allergieën zijn. Pindakaas maakt het gerecht ook lekker smeuïg.

6. Zetmeelrijke ingrediënten
Aardappelen, wortelen, peulvruchten of andere zetmeelrijke groenten neutraliseren pittigheid. Granen zoals rijst, pasta of maïs werken ook, zolang ze in het gerecht passen.

Het belangrijkste is om de verhoudingen aan te passen. Voeg meer van de niet-pittige ingrediënten toe om het gerecht minder scherp te maken.

Help, mijn mond staat in brand!

We houden van spicy food, maar soms wordt het echt te pittig. Dan proef je het gerecht niet meer en lijkt je mond in brand te staan. Wat kun je doen?

Drink geen water
Water verergert de pittigheid. Zuivel is de beste keuze, omdat caseïne in melkproducten de pittigheid neutraliseert. Daarom wordt in landen zoals India vaak lassi geserveerd bij pittige gerechten.

Eet iets neutraals
Brood of kroepoek kan helpen om de hitte te verzachten. Als je weet dat je pittig gaat eten, kun je van tevoren een schaaltje yoghurt nemen. Dit beschermt je mond en keel tegen de scherpe smaken.

Heb jij nog tips?

Ik hoop dat je iets hebt aan deze informatie. Als jij nog een goede tip hebt om pittigheid te verminderen, laat het me weten!


8 reacties
Sonja Dekker

december 9, 2019 @ 6:51 pm

Ik probeerde voor het eerst een recept in een slow food pan. Grote hoeveelheid, ongeveer vier liter. Ik voegde 6 gram chilipeper toe zoals in het boekje stond dat bij de pan zat. Veels te pittig ! Ik heb de stoofpot (met rundvlees, champignons en tomaat) gered dankzij de tips op internet (creme fraiche, citroensap, suiker, melk, pindakaas) en op mijn bord hielp gewoon de witte rijst, mango chutney en atjartjampoer. Vooral flink wat van dat laatste zorgde ervoor dat ik uiteindelijk zelfs nog redelijk lekker heb gegeten.

Hanneke de Jonge

december 10, 2019 @ 10:00 am

Hallo Sonja, fijn om te vernemen dat mijn tips hebben geholpen om jouw gerecht minder pittig te maken. Groetjes, Hanneke

Yvette vd N

juni 30, 2020 @ 11:02 am

Iemand met een notenallergie hoeft niet persé allergisch te zijn voor pinda. Pinda is immers geen noot, maar een peulvrucht. En iemand met pinda-allergie hoeft niet persé ook allergisch voor noten te zijn. Ik heb deze info van de arts van mijn dochter met pinda-allergie.

Hanneke de Jonge

juli 3, 2020 @ 2:16 pm

Klopt helemaal Yvette.

bart van leeuwen

januari 28, 2023 @ 2:39 pm

Mooie tips, en heel praktische aanvulling op wat ik al wist.

Hanneke de Jonge

januari 29, 2023 @ 9:01 am

Dankjewel Bart, fijn om te horen.
Groetjes, Hanneke

Marat Azaryan

augustus 16, 2023 @ 9:55 pm

Bedankt!
Heel goed gelukt,.. het eten was te pittig (curry saus) en met wat balsamico, en honing.. plus wat tahin (ipv pondakaas) weer af kunnen koelen 🙂
Groet en succes,
Marat uit Rotterdam

Hanneke de Jonge

augustus 17, 2023 @ 7:02 am

Hallo Marat, goed om te horen dat je wat aan deze tips hebt gehad. Dankjewel voor het delen.
Groetjes, Hanneke

Plaats een reactie

Copyright 2025 Culinea.nl - Deze recepten website is gemaakt door Umbrella Marketing