Gevulde kalkoenfilet kan je makkelijk zelf maken, dat is ten eerste veel goedkoper dan de kant-en-klare kalkoenfilets en je bepaalt zelf wat de vulling wordt. Ik heb voor deze gevulde kalkoenfilets gedroogde cranberries en pistachenoten gebruikt. Maar je kunt ook ander gedroogd fruit, noten en kaassoorten gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van dadels, met walnoten en blauwe kaas?

 

Het is een feestelijk gerecht, serveer het op een speciale avond. Je kunt de kalkoenfilets al ver van de voren vullen en oprollen, zodat je dit de avond zelf niet hoeft te doen.

 

En nog zo’n heerlijk gerecht met kalkoen is deze Kalkoenfilet met paddenstoelensaus en cranberries. Probeer dat ook eens op een speciaal etentje.

Gevulde kalkoenfilet. Ik heb voor deze gevulde kalkoenfilets gedroogde cranberries en pistachenoten gebruikt, maar gebruik wat jou lekker lijkt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 4 grote kalkoenschnitzels à 125 gr
  • 1 handvol gedroogde cranberries
  • 2 el rum
  • 2 el pistachenoten, gehakt
  • 2 takjes tijm, blaadjes ervan
  • peper en zout
  • 100 gr verse geitenkaas
  • 300 gr ontbijtspek
  • 600 gr Parijse worteltjes
  • 2 mandarijnen, rasp en sap ervan
  • 1 el honing
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 700 gr mini-krieltjes
  • 12 blaadjes verse salie
  • olijfolie
  • 50 gr roomboter

Instructions
 

  • Doe de cranberries in een potje en schenk hier de rum over. Laat minimaal een uur weken.
  • Leg de kalkoenschnitzels op een grote snijplank en bestrooi ze met peper en zout. Snijd de geitenkaas in kleine blokjes en verdeel ze over de kalkoenfilets. Strooi hierop de cranberries, pistachenoten en tijmblaadjes.
  • Rol de schnitzel mooi strak op. Leg ongeveer 4 repen ontbijtspek dakpansgewijs op elkaar, leg een kalkoenrolletjes erop en rol het spek erom heen. Verpak de kalkoenrolletjes apart in huishoudfolie en rol dit strak op. Leg in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Verhit een beetje olie in een bakpan en bak hierin de kalkoenrolletjes rondom goudbruin. Leg ze dan in een ovenschaal, schuif dit in de oven en bak ze ongeveer in 25 minuten gaar.
  • Bak de krieltjes volgens de aanwijzing van de verpakking in een beetje olijfolie en een klont boter. Voeg er eventueel nog een paar takjes tijm bij voor extra smaak.
  • Kook ondertussen de worteltjes in de mandarijnsap, -rasp en water tot ze gaar zijn. Giet ze dan af en doe ze terug in de pan. Zet op een heel laag vuur meng er de honing en komijnpoeder door.
  • Doe een flinke klont boter in een koekenpan en laat dit warm worden tot het bruist. Voeg dan de salieblaadjes toe en bak deze tot ze krokant zijn, zet dan het vuur uit.
  • Als de kalkoen gaar is, haal je deze uit de oven. Snij de filets in 3 dikke plakken en leg deze in het midden op het bord.
  • Verdeel hier omheen de krieltjes en worteltjes en lepel er wat boter met salie over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating