Door de pastinaak te roosteren, krijg deze groente nog meer smaak en komt het zoete ervan goed naar boven. Het is een romige geroosterde pastinaaksoep met palmkool pesto geworden. Je hoeft geen room toe te voegen, maar kunt wel een lepeltje room erover doen bij het serveren.
Ik heb groentebouillon gebruikt voor deze soep, waardoor het een vegetarische soep is geworden, maar je kunt natuurlijk ook een lekkere kippen- of runderbouillon gebruiken.
Als je geen palmkool kunt vinden, gebruik dan de Hollandse boerenkool. Koop deze wel lekker vers aan de stengel en niet van die voorgesneden zakjes boerenkool.
Door de palmkool even te blancheren, krijgt het een mooie groene kleur en is het hele rauwe ervan af.
Houd wat hazelnoten achter en hak deze fijn. Strooi dit over de soep voordat je het serveert.
Serveer de soep met stokbrood uit de oven en wat roomboter erbij.
Pastinaak
Een heel ander recept met pastinaak zijn deze super lekkere Pastinaak frietjes met een pittige dressing. Probeer dat ook eens!
Of gewoon nog een andere soepje!
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Geroosterde Pastinaaksoep met Palmkool Pesto:
Ingrediënten
Soep
- 1 kg pastinaken
- 4 el olijfolie
- 1 klont roomboter
- 2 uien, gesnipperd
- 1 prei, in dunne ringen
- 3 takjes tijm
- 1500 ml bouillon
- peper en zout
Pesto
- 100 gr palmkool
- 2 teentjes knoflook
- 50 gr geroosterde hazelnoten
- 30 gr oude kaas, geraspt
- 1/2 citroen, rasp ervan
- peper en zout
- olijfolie
Instructies
- Pesto: Haal het palmkool blad van de nerven en blancheer dit 3 minuten in een pan met kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken en knijp dan uit.
- Doe de palmkool met de rest van de ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine en pureer tot een smeuïge massa. Voeg er zoveel olijfolie toe tot je een mooie pesto heb.
- Proef de pesto en voeg naar smaak nog wat peper of zout toe.
- Je kunt de pesto afgesloten ongeveer 1 week bewaren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed een ovenplaat met bakpapier of aluminiumfolie. Schil de pastinaken, snijd ze in blokjes en leg ze op de ovenplaat.
- Giet er twee lepels olie over en schuif de ovenplaat in de oven. Rooster de pastinaken in ongeveer 25-30 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn. Haal ze dan uit de oven.
- Doe de rest van de olijfolie en de klont roomboter in een grote soeppan en fruit hierin de ui, prei met de tijm aan. Voeg nu de pastinaakblokjes en bouillon toe en laat ongeveer 5-10 minuten zachtjes koken.
- Pureer het mengsel met een staafmixer of in een blender tot een mooie gladde soep. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep in een kom met een lepeltje pesto erop.