Geroosterde pastinaaksoep met palmkool pesto. Als je de pastinaken roostert in de oven, worden ze nog zoeter en krijgen ze meer smaak.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 15 minuten min
Gang Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Soep
- 1 kg pastinaken
- 4 el olijfolie
- 1 klont roomboter
- 2 uien, gesnipperd
- 1 prei, in dunne ringen
- 3 takjes tijm
- 1500 ml bouillon
- peper en zout
Pesto
- 100 gr palmkool
- 2 teentjes knoflook
- 50 gr geroosterde hazelnoten
- 30 gr oude kaas, geraspt
- 1/2 citroen, rasp ervan
- peper en zout
- olijfolie
Pesto: Haal het palmkool blad van de nerven en blancheer dit 3 minuten in een pan met kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Laat goed uitlekken en knijp dan uit.
Doe de palmkool met de rest van de ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine en pureer tot een smeuïge massa. Voeg er zoveel olijfolie toe tot je een mooie pesto heb.
Proef de pesto en voeg naar smaak nog wat peper of zout toe.
Je kunt de pesto afgesloten ongeveer 1 week bewaren in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200˚C en bekleed een ovenplaat met bakpapier of aluminiumfolie. Schil de pastinaken, snijd ze in blokjes en leg ze op de ovenplaat.
Giet er twee lepels olie over en schuif de ovenplaat in de oven. Rooster de pastinaken in ongeveer 25-30 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn. Haal ze dan uit de oven.
Doe de rest van de olijfolie en de klont roomboter in een grote soeppan en fruit hierin de ui, prei met de tijm aan. Voeg nu de pastinaakblokjes en bouillon toe en laat ongeveer 5-10 minuten zachtjes koken.
Pureer het mengsel met een staafmixer of in een blender tot een mooie gladde soep. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep in een kom met een lepeltje pesto erop.